3 enkla steg för att gå ner i vikt så snabbt som möjligt. Läs nu

Koshermat

Allt du behöver veta om koshermat

“Kosher" beskriver livsmedel som följer traditionell judisk lag. Den här artikeln handlar om kosherkost, inklusive livsmedel och regler.

Bevisbaserat
Denna artikel är baserad på vetenskapliga bevis, skrivna av experter och faktakontrollerade av experter.
Vi tittar på båda sidor av argumentet och strävar efter att vara objektiva, opartiska och ärliga.
Koshermat: Allt du behöver veta
Senast uppdaterad den 14 april 2023 och senast granskad av en expert den 5 juni 2022.

“Kosher" är en term som används för att beskriva livsmedel som uppfyller de strikta kostnormerna i traditionell judisk lag.

Koshermat: Allt du behöver veta

För många judar handlar kosherhållning om mer än bara hälsa och livsmedelssäkerhet. Det handlar om vördnad och respekt för religiösa traditioner.

Det är dock inte alla judiska samfund som följer strikta kosherriktlinjer. Vissa individer kan välja att bara följa vissa regler - eller inga alls.

Den här artikeln förklarar vad “kosher” betyder, beskriver de viktigaste riktlinjerna för kosthållning och anger vilka krav som livsmedel måste uppfylla för att anses kosher.

Innehållsförteckning

Vad betyder “kosher”?

Det engelska ordet “kosher” kommer från den hebreiska roten “kashér”, som betyder “att vara ren, korrekt eller lämplig för konsumtion”.”.

De lagar som utgör grunden för ett kosherkostmönster kallas kollektivt för “kashrut” och finns i Toran, den judiska boken med heliga texter. Anvisningar för den praktiska tillämpningen av dessa lagar har förts vidare genom muntlig tradition.

Kosherkostlagarna är omfattande och ger en rigid ram av regler som inte bara anger vilka livsmedel som är tillåtna eller förbjudna utan också hur tillåtna livsmedel måste produceras, bearbetas och förberedas före konsumtion.

Sammanfattning: “Kosher” är en term som används för att beskriva livsmedel som uppfyller de kostråd som fastställs i traditionell judisk lag. Dessa lagar fastställer vilka livsmedel som får konsumeras och hur de måste produceras, bearbetas och tillagas.

Vissa livsmedelskombinationer är strängt förbjudna.

Några av de viktigaste kosherriktlinjerna förbjuder vissa matkombinationer - särskilt kött och mejeriprodukter.

Det finns tre huvudkategorier av koshermat:

Enligt koshertraditionen får livsmedel som räknas som kött aldrig serveras eller ätas i samma måltid som en mejeriprodukt.

Vad är skillnaden mellan vegan och mjölkfri?
Föreslagna för dig: Vad är skillnaden mellan vegan och mjölkfri?

Dessutom måste alla redskap och all utrustning som används för att bearbeta och rengöra kött och mejeriprodukter hållas åtskilda - ända ner till diskbänkarna där de tvättas.

Efter att ha ätit kött måste du vänta en viss tid innan du äter någon mejeriprodukt. Den särskilda tiden varierar mellan olika judiska seder, men är vanligtvis mellan 1 och 6 timmar.

Pareve-livsmedel betraktas som neutrala och kan ätas tillsammans med antingen kött eller mejeriprodukter.

Om ett pareve-livsmedel tillagas eller bearbetas med hjälp av utrustning som används för att bearbeta kött eller mejeriprodukter, klassificeras det dock om som kött eller mejeriprodukter.

Sammanfattning: Kosher-riktlinjerna förbjuder strikt att kött och mejeriprodukter kombineras. Detta innebär också att alla redskap och all utrustning som används för att tillaga kött och mejeriprodukter alltid måste hållas åtskilda.

Endast vissa animaliska produkter är tillåtna.

Många kosherregler handlar om animaliska livsmedel och hur de slaktas och tillagas.

Mejeriprodukter behandlas som en separat enhet och bör aldrig konsumeras eller tillagas tillsammans med kött eller köttprodukter.

Fisk och ägg betraktas som pareve och har också sina egna regler.

Kött (fleishig)

Termen “kött” i kosher-sammanhang hänvisar i allmänhet till ätbart kött från vissa typer av däggdjur och höns, samt alla produkter som härrör från dem, som buljong, sås och ben.

Föreslagna för dig: Betraktas ägg som en mejeriprodukt?

Enligt judisk lag måste köttet uppfylla följande kriterier för att betraktas som kosher:

Följande typer av kött och köttprodukter anses inte vara kosher:

Mejeri (milchig)

Mejeriprodukter - som mjölk, ost, smör och yoghurt - är tillåtna, även om de måste följa särskilda regler för att anses kosher.:

Fisk och ägg (pareve)

Även om de har sina egna separata regler klassificeras både fisk och ägg som pareve, dvs. neutrala, vilket innebär att de inte innehåller mjölk eller kött.

Fisk anses kosher endast om den kommer från ett djur som har fenor och fjäll, t.ex. tonfisk, lax, hälleflundra eller makrill.

Vattenlevande varelser som inte har dessa fysiska egenskaper - t.ex. räkor, krabbor, ostron, hummer och andra typer av skaldjur - är inte tillåtna.

Föreslagna för dig: Kan veganer äta bagels?

Till skillnad från kosherkött kräver fisk inte separata redskap för tillagning och kan ätas tillsammans med kött eller mejeriprodukter.

Ägg som kommer från kosherhöns eller fisk är tillåtna så länge de inte innehåller några spår av blod. Detta innebär att varje ägg måste inspekteras individuellt.

Liksom fisk kan ägg ätas tillsammans med kött eller mejeriprodukter.

Sammanfattning: Kosher-riktlinjerna begränsar konsumtionen av animaliska livsmedel till specifika djur och köttstycken som slaktas och tillagas på ett visst sätt.

Riktlinjer för växtbaserade livsmedel

Liksom fisk och ägg anses växtbaserade livsmedel vara pareve, eller neutrala, vilket innebär att de inte innehåller kött eller mejeriprodukter och kan ätas tillsammans med någon av dessa livsmedelsgrupper.

Dessa livsmedel har också sina egna kosherriktlinjer - särskilt när det gäller hur de bearbetas - även om dessa riktlinjer är något mindre restriktiva än de för kött och mejeriprodukter.

Spannmål och bröd

I sin renaste form anses spannmål och spannmålsbaserade livsmedel vara kosher. Vissa bearbetningsmetoder kan dock leda till att de i slutändan inte är kosher.

Bearbetade spannmålsprodukter, t.ex. bröd, är kanske inte kosher på grund av den utrustning som används vid bearbetningen eller de ingredienser som används.

Det är vanligt att vissa bröd innehåller oljor eller shortening. Om en animalisk förkortning används kan brödet inte anses vara kosher.

Om bakplattor eller annan utrustning smörjs med animaliska fetter eller på annat sätt används för att tillaga en maträtt som innehåller kött eller mjölkprodukter är slutprodukten inte längre kosher.

Eftersom dessa typer av bearbetningsmetoder vanligtvis inte anges på en vanlig näringsämnes- eller ingrediensmärkning måste bröd och andra spannmålsprodukter certifieras kosher för att säkerställa att livsmedlet uppfyller alla relevanta riktlinjer.

Frukt och grönsaker

Liksom spannmål är frukt och grönsaker kosher i obearbetad form.

Eftersom insekter inte är kosher måste färsk frukt och färska grönsaker kontrolleras för att upptäcka förekomst av insekter eller larver innan de säljs eller konsumeras.

Dessutom är frukt- och grönsaksprodukter som produceras med icke-kosher utrustning, t.ex. allt som bearbetar mjölk och kött, inte kosher.

Nötter, frön och oljor

Generellt sett är nötter, frön och oljor från dem kosher.

Den komplicerade bearbetningen av dessa livsmedel gör dock ofta att de inte är kosher på grund av korskontaminering av utrustning som också används för bearbetning av kött- och/eller mejeriprodukter.

Föreslagna för dig: Är havre och havregryn glutenfritt?

Många vegetabiliska oljor och fröoljor genomgår flera komplicerade steg innan de anses vara ätbara. Var och en av dessa steg måste övervakas noga för att säkerställa att de följer kosherriktlinjerna.

För att vara helt säker på att oljorna du använder är kosher är det bäst att kontrollera om de är certifierade på etiketten.

Vin

Liksom livsmedel måste vin produceras med kosherutrustning och kosheringredienser för att anses kosher. Detta inkluderar alla verktyg som används för att skörda och förbereda druvorna för jäsning.

Eftersom vin är viktigt vid många judiska religiösa tillfällen gäller dock strängare regler.

Hela koshervinproduktionen måste utföras och övervakas av praktiserande judar. Annars kan vinet inte anses kosher.

Sammanfattning: De flesta växtbaserade livsmedel anses vara kosher. De kan dock förlora denna status om de bearbetas eller bereds med utrustning som inte är kosher.

Olika regler gäller under påsken

Ytterligare kosherkostrestriktioner gäller under den religiösa påskhelgen.

Även om det finns en viss variation i efterlevnaden av påskens dietriktlinjer är alla surdegsbaserade spannmålsprodukter traditionellt förbjudna.

Dessa livsmedel kallas gemensamt för “chametz” och omfattar följande sädesslag:

Vissa av dessa sädesslag kan dock vara tillåtna så länge de inte har varit i kontakt med fukt längre än 18 minuter och inte innehåller några tillsatta surdegsmedel, t.ex. jäst.

Det är därför som matzo, en typ av osyrat plattbröd, inte betraktas som chametz - även om det traditionellt sett är gjort av vete.

Sammanfattning: Under påsken är det förbjudet att använda alla surdegsbaserade spannmålsprodukter. Osyrat bröd, som matzo, är dock tillåtet.

Hur fungerar certifiering?

På grund av de komplexa moderna metoderna för livsmedelsproduktion kan det vara en stor utmaning att se till att de livsmedel du äter är kosher.

Därför finns det system för certifiering av specifika livsmedelsprodukter.

Livsmedel som är certifierade kosher har en etikett på förpackningen som visar att de uppfyller alla krav.

Vad är gluten? Vanliga livsmedel, tillstånd med mera
Föreslagna för dig: Vad är gluten? Vanliga livsmedel, tillstånd med mera

Det finns dussintals olika koshermärken, varav många kommer från olika certifieringsorganisationer. Om livsmedlet är certifierat för påsken anges detta på en separat etikett. Etiketterna kan också ange om livsmedlet är ett mejeri-, kött- eller pareve-livsmedel.

Om du försöker följa riktlinjerna för kosherkost är det bäst att välja endast livsmedel med dessa märkningar för att undvika att du råkar äta något som inte är kosher.

Sammanfattning: Om du håller kosher, se till att leta efter lämpliga etiketter när du handlar. Koshermat har ofta en certifiering som garanterar att den uppfyller alla krav.

Sammanfattning

“Kosher" avser en judisk diet för beredning, bearbetning och konsumtion av livsmedel.

Även om det finns variationer, förbjuder de flesta riktlinjer att kombinera kött och mejeriprodukter och tillåter endast vissa djur att ätas.

Livsmedel som inte betraktas som kött eller mejeriprodukter accepteras i allmänhet, förutsatt att de produceras med kosherutrustning och kosherpraxis.

Ytterligare regler kan införas under religiösa helgdagar.

På grund av den moderna livsmedelsproduktionens komplexitet kan det vara svårt att veta om många bearbetade livsmedel är kosher. För att undvika missgrepp bör du alltid leta efter koshercertifieringsetiketter.

Dela den här artikeln: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Dela

Fler artiklar du kanske gillar

Människor som läser “Koshermat: Allt du behöver veta” älskar också dessa artiklar:

Ämnen

Bläddra bland alla artiklar