3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Probiotikë për kapsllëkun

A duhet të përdorni probiotikë për kapsllëkun?

Kapsllëku prek rreth 16% të të rriturve në mbarë globin. Ky artikull shpjegon nëse mund të përdorni probiotikë për të trajtuar kapsllëkun.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Probiotikët për kapsllëkun: Gjithçka që duhet të dini
Përditësuar së fundi më Korrik 26, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Nëntor 4, 2022.

Kapsllëku është një çështje e zakonshme që prek afërsisht 16% të të rriturve në mbarë botën.

Probiotikët për kapsllëkun: Gjithçka që duhet të dini

Mund të jetë sfiduese për t'u trajtuar, duke bërë që shumë njerëz t'i drejtohen ilaçeve natyrale dhe suplementeve pa recetë, siç janë probiotikët.

Probiotikët janë baktere të gjalla dhe të dobishme që gjenden natyrshëm në ushqimet e fermentuara, duke përfshirë kombucha, kefir, lakër turshi dhe tempeh. Ato shiten edhe si suplemente.

Kur konsumohen, probiotikët përmirësojnë mikrobiomën e zorrëve - grumbullimin e baktereve të dobishme në traktin tuaj të tretjes që ndihmon në rregullimin e inflamacionit, funksionin imunitar, tretjen dhe shëndetin e zemrës.

Studimet tregojnë se rritja e marrjes së probiotikëve mund të zvogëlojë nivelet e sheqerit në gjak dhe të mbështesë humbjen e peshës, funksionin e mëlçisë dhe shëndetin e lëkurës. Probiotikët gjithashtu mund t'i bëjnë bakteret e dëmshme më pak të ngjarë të shumohen në zorrët tuaja.

Ky artikull ju tregon nëse probiotikët mund të ndihmojnë në trajtimin e kapsllëkut.

Efektet në lloje të ndryshme të kapsllëkut

Probiotikët janë studiuar për efektet e tyre në kapsllëk në kushte të ndryshme.

Sindromi i zorrës së irrituar

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) është një çrregullim i tretjes që mund të çojë në simptoma të shumta, duke përfshirë dhimbje stomaku, fryrje dhe kapsllëk.

Probiotikët përdoren shpesh për të ndihmuar simptomat e IBS, duke përfshirë kapsllëkun.

Një rishikim i 24 studimeve tregoi se probiotikët ulnin ashpërsinë e simptomave dhe përmirësonin zakonet e zorrëve, fryrjen dhe cilësinë e jetës tek njerëzit me IBS.

Një studim tjetër në 150 njerëz me IBS zbuloi se plotësimi me probiotikë për 60 ditë ndihmoi në përmirësimin e rregullsisë së zorrëve dhe qëndrueshmërisë së jashtëqitjes.

Për më tepër, në një studim 6-javor me 274 njerëz, pirja e një pije qumështi të fermentuar të pasur me probiotikë rriti shpeshtësinë e jashtëqitjes dhe reduktoi simptomat e IBS.

Kapsllëku i fëmijërisë

Kapsllëku tek fëmijët është i zakonshëm dhe mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë dietën, historinë familjare, alergjitë ushqimore dhe çështjet psikologjike.

Kur është koha më e mirë për të marrë probiotikë?
Sugjeruar për ju: Kur është koha më e mirë për të marrë probiotikë?

Studime të shumta tregojnë se probiotikët lehtësojnë kapsllëkun tek fëmijët.

Për shembull, një rishikim i 6 studimeve zbuloi se marrja e probiotikëve për 3-12 javë rriti shpeshtësinë e jashtëqitjes tek fëmijët me kapsllëk. Një studim 4-javor me 48 fëmijë e lidhi këtë suplement me frekuencën dhe qëndrueshmërinë e përmirësuar të lëvizjeve të zorrëve.

Megjithatë, studime të tjera japin rezultate të përziera. Kështu, nevojiten më shumë kërkime.

Shtatzënia

Deri në 38% e grave shtatzëna përjetojnë kapsllëk, i cili mund të shkaktohet nga suplementet para lindjes, luhatjet hormonale ose ndryshimet në aktivitetin fizik.

Disa studime sugjerojnë se marrja e probiotikëve gjatë shtatzënisë mund të parandalojë kapsllëkun.

Në një studim 4-javor me 60 gra shtatzëna me kapsllëk, ngrënia e 10,5 ons (300 gram) kos probiotik të pasuruar me Bifidobacterium dhe bakteret Lactobacillus çdo ditë rriti shpeshtësinë e lëvizjeve të zorrëve dhe përmirësoi disa simptoma të kapsllëkut.

Në një studim tjetër me 20 gra, probiotikët që përmbajnë një përzierje të shtameve të baktereve rritën frekuencën e lëvizjes së zorrëve dhe përmirësonin simptomat e kapsllëkut si sforcim, dhimbje stomaku dhe ndjenjën e evakuimit jo të plotë.

Medikamentet

Disa medikamente mund të kontribuojnë në kapsllëk, duke përfshirë opioidet, pilula hekuri, ilaqet kundër depresionit dhe disa trajtime të kancerit.

Sugjeruar për ju: Fermentimi i ushqimit: Përfitimet, siguria, lista e ushqimeve dhe më shumë

Në veçanti, kimioterapia është një shkak i rëndësishëm i kapsllëkut. Rreth 16% e njerëzve që i nënshtrohen këtij trajtimi të kancerit përjetojnë kapsllëk.

Në një studim me afro 500 njerëz me kancer, 25% raportuan përmirësime në kapsllëk ose diarre pas marrjes së probiotikëve. Ndërkohë, në një studim 4-javor me 100 persona, probiotikët përmirësonin kapsllëkun e shkaktuar nga kimioterapia në 96% të pjesëmarrësve.

Probiotikët mund të përfitojnë gjithashtu ata që përjetojnë kapsllëk të shkaktuar nga suplementet e hekurit.

Për shembull, një studim i vogël 2-javor me 32 gra vuri në dukje se marrja e një probiotiku së bashku me një suplement hekuri çdo ditë rriti rregullsinë e zorrëve dhe funksionin e zorrëve në krahasim me marrjen e një placebo.

Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse probiotikët mund të ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut të shkaktuar nga medikamente të tjera, të tilla si narkotikët dhe ilaqet kundër depresionit.

Përmbledhje: Hulumtimet tregojnë se probiotikët mund të trajtojnë kapsllëkun e fëmijërisë dhe kapsllëkun e shkaktuar nga shtatzënia, IBS dhe medikamente të caktuara.

Dobësitë e mundshme

Megjithëse probiotikët përgjithësisht konsiderohen të sigurt, ata kanë disa efekte anësore që mund të dëshironi t'i merrni parasysh.

Kur i merrni për herë të parë, ato mund të shkaktojnë probleme me tretjen, si ngërçe në stomak, nauze, gazra dhe diarre.

Megjithatë, këto simptoma zakonisht zhduken me përdorim të vazhdueshëm.

Disa studime sugjerojnë se probiotikët mund të shkaktojnë efekte anësore serioze, të tilla si një rrezik i shtuar i infeksionit, te njerëzit me sistem imunitar të komprometuar.

Kështu, është më mirë të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni probiotikë nëse keni ndonjë sëmundje themelore.

Sugjeruar për ju: 8 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të probiotikëve

Përmbledhje: Probiotikët mund të shkaktojnë probleme me tretjen, të cilat zakonisht zhduken me kalimin e kohës. Megjithatë, ato mund të shkaktojnë efekte anësore serioze tek ata me sistem imunitar të komprometuar.

Si të zgjidhni dhe përdorni probiotikët

Zgjedhja e probiotikut të duhur është çelësi për trajtimin e kapsllëkut, pasi lloje të caktuara mund të mos jenë aq efektive sa të tjerët.

Kërkoni suplemente që përmbajnë bakteret e mëposhtme, të cilat kanë treguar se përmirësojnë qëndrueshmërinë e jashtëqitjes:

Megjithëse nuk ka një dozë specifike të rekomanduar për probiotikët, shumica e suplementeve paketojnë 1-10 miliardë njësi koloni-formuese (CFU) për porcion.

Përdorini ato vetëm sipas udhëzimeve për rezultate më të mira dhe merrni parasysh uljen e dozës nëse keni efekte anësore të vazhdueshme.

Meqenëse suplementet mund të duhen disa javë për të punuar, përmbahuni në një lloj specifik për 3-4 javë për të vlerësuar efektivitetin e tij përpara se të ndërroni.

Përndryshe, provoni të përfshini një shumëllojshmëri ushqimesh probiotike në dietën tuaj.

Ushqimet e fermentuara si kimchi, kombucha, kefir, natto, tempeh dhe lakër turshi janë të gjitha të pasura me baktere të dobishme dhe lëndë ushqyese të tjera thelbësore.

Përmbledhje: Disa lloje të probiotikëve mund të jenë më efektive se të tjerët në trajtimin e kapsllëkut. Përveç marrjes së suplementeve, ju mund të hani ushqime të fermentuara për të rritur marrjen e probiotikëve.

Përmbledhje

Probiotikët ofrojnë disa përfitime shëndetësore, një prej të cilave mund të jetë trajtimi i kapsllëkut.

Studimet sugjerojnë se probiotikët mund të lehtësojnë kapsllëkun që lidhet me shtatzëninë, medikamente të caktuara ose çështje të tretjes si IBS.

Probiotikët janë kryesisht të sigurt dhe efektiv, duke i bërë ata një shtesë e shkëlqyer për një dietë të shëndetshme për të përmirësuar rregullsinë e zorrëve.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Probiotikët për kapsllëkun: Gjithçka që duhet të dini”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt