3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Si të menaxhoni humbjen e oreksit gjatë shtatzënisë

Shkaqet, simptomat dhe këshillat

Nëse përjetoni humbje të oreksit gjatë shtatzënisë, nuk jeni vetëm. Ky artikull ju tregon gjithçka që duhet të dini për humbjen e oreksit gjatë shtatzënisë, duke përfshirë shkaqet, simptomat dhe si ta trajtoni atë.

Shtatzënia
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Humbja e oreksit gjatë shtatzënisë: Shkaqet, simptomat dhe këshillat
Përditësuar së fundi më Gusht 14, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Nëntor 20, 2022.

Shumë gra përjetojnë humbje të oreksit gjatë shtatzënisë.

Humbja e oreksit gjatë shtatzënisë: Shkaqet, simptomat dhe këshillat

Ju mund të gjeni herë pas here ushqimin jo tërheqës ose të ndiheni të uritur, por nuk mund ta detyroni veten për të ngrënë.

Nëse jeni duke u përballur me këto simptoma, mund të dëshironi të dini arsyet e mundshme për humbjen e oreksit, këshilla për trajtimin e tij dhe kur të shihni një profesionist shëndetësor.

Ky artikull shpjegon gjithçka që duhet të dini për humbjen e oreksit gjatë shtatzënisë.

Në këtë artikull

Çfarë e shkakton humbjen e oreksit gjatë shtatzënisë?

Është normale që oreksi juaj të luhatet, veçanërisht pasi trupi juaj pëson ndryshime të shumta gjatë shtatzënisë.

Nëse e humbni oreksin, mund të përjetoni një mosinteresim të përgjithshëm për të gjitha ushqimet ose mungesë dëshire për të ngrënë. Mbani në mend se humbja e oreksit ndryshon nga një neveri ndaj disa ushqimeve specifike, e cila është gjithashtu mjaft e zakonshme gjatë shtatzënisë.

Disa faktorë mund të shkaktojnë humbje të oreksit gjatë shtatzënisë, si në vijim.

Nauze dhe të vjella

Të përzierat dhe të vjellat janë të zakonshme gjatë shtatzënisë, veçanërisht gjatë tremujorit të parë - megjithëse disa gra mund t'i përjetojnë këto simptoma gjatë shtatzënisë së tyre.

Të përzierat dhe të vjellat e lehta dhe ekstreme gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë ndjeshëm në marrjen e ushqimit dhe oreksin.

Hulumtimet kanë treguar se luhatjet në hormonet e leptinës dhe gonadotropinës korionike njerëzore (hCG) gjatë shtatzënisë mund të çojnë në ulje të oreksit dhe më shumë nauze dhe të vjella.

Një studim i 2,270 grave shtatzëna tregoi se në mesin e grave me të përziera dhe të vjella të moderuara ose të rënda, 42% dhe 70% raportuan respektivisht marrje të reduktuar të ushqimit në fillim të shtatzënisë.

Nëse jeni duke përjetuar humbje të oreksit për shkak të të përzierave dhe të vjellave, përpiquni të shmangni ushqimet e yndyrshme ose pikante, të pini lëngje veçmas nga vaktet tuaja dhe të hani vakte të vogla dhe më të shpeshta.

Ju mund të toleroni më lehtë ushqime të thata dhe të kripura si gjevrek dhe krisur dhe ushqime të buta si gjoksi i pulës së pjekur.

14 ushqimet më të mira për të ngrënë kur jeni të përzier
Sugjeruar për ju: 14 ushqimet më të mira për të ngrënë kur jeni të përzier

Megjithatë, mund t'ju duhet të shihni një profesionist shëndetësor nëse keni të përziera dhe të vjella më të rënda gjatë shtatzënisë.

Kushtet e shëndetit mendor

Kushtet e ndryshme të shëndetit mendor, duke përfshirë ankthin dhe depresionin, mund të ndikojnë në oreksin tuaj.

Gratë shtatzëna mund të jenë më të prirura ndaj problemeve të shëndetit mendor për shkak të ndryshimeve të ndryshme fizike dhe biokimike. Në veçanti, depresioni mund të çojë në ndryshimin e zakoneve të të ngrënit, duke përfshirë uljen e oreksit dhe një marrje të reduktuar të ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese.

Në një studim me 94 gra shtatzëna, 51% e atyre që u diagnostikuan me depresion kishin një konsum të dobët ushqimor, i cili u rrit në 71% pas 6 muajsh.

Për më tepër, depresioni gjatë shtatzënisë është i lidhur me një ulje të oreksit për ushqime të shëndetshme, një oreks të shtuar për ushqime të pashëndetshme dhe konsum më të ulët të lëndëve ushqyese thelbësore si folati, acidet yndyrore, hekuri dhe zinku. Kjo mund të ndikojë negativisht në shëndetin e fetusit dhe nënës.

Çrregullimet e shëndetit mendor zakonisht mbeten të padiagnostikuara gjatë shtatzënisë për shkak të turpit që disa gra shtatzëna ndjejnë duke folur për to. Nëse jeni duke përjetuar simptoma të depresionit ose ankthit, është thelbësore të konsultoheni me një profesionist shëndetësor të besuar.

Sugjeruar për ju: 16 mënyra për të rritur oreksin tuaj

Medikamentet

Disa ilaçe që janë të sigurta për t'u përdorur gjatë shtatzënisë mund të shkaktojnë efekte anësore si ulja e oreksit.

Frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) si Zoloft dhe Prozac ndonjëherë u përshkruhen grave shtatzëna të diagnostikuara me depresion ose ankth.

SSRI-të mund të shkaktojnë ulje të oreksit. Disa gra shtatzëna kanë raportuar një humbje të plotë të oreksit, ngopje të hershme dhe humbje peshe pas fillimit të fluoksetinës (Prozac) për depresion.

Olanzapina dhe buprenorfina janë barna të tjera që mund të çojnë në ulje të oreksit.

Ushqimi i çrregullt

Disa gra shtatzëna mund të përjetojnë çrregullime të të ngrënit, duke përfshirë anoreksinë dhe buliminë. Ekspertët vlerësojnë se prevalenca e të ushqyerit të çrregullt tek gratë shtatzëna është 0.6-27.8%.

Ushqimi i çrregullt mund të çojë në ndryshime në oreks, një fobi të shtimit të peshës dhe ulje të marrjes së ushqimit.

Nëse jeni shtatzënë dhe keni një çrregullim të të ngrënit, pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për opsionet e trajtimit.

Shkaqe të tjera të mundshme

Gratë shtatzëna gjithashtu mund të përjetojnë humbje të oreksit për shkak të kushteve mjekësore si tumoret, zbrazja e vonuar e stomakut, urthi dhe sëmundja e Addison-it.

Për më tepër, nivelet e larta të stresit mund të ndikojnë në shëndetin e nënës dhe të shkaktojnë humbje të oreksit.

Për më tepër, ndryshimet në shije dhe erë të lidhura me shtatzëninë, mungesa e lëndëve ushqyese në vitaminë B12 dhe hekur dhe siklet e përgjithshme nga mbajtja e një fëmije mund të shkaktojnë humbje të oreksit në disa gra shtatzëna.

Përmbledhje: Të përzierat dhe të vjellat janë disa nga shkaqet më të zakonshme të humbjes së oreksit gjatë shtatzënisë, megjithëse ekzistojnë shumë faktorë të tjerë.

Si të trajtoni humbjen e oreksit gjatë shtatzënisë

Nëse jeni duke përjetuar humbje të oreksit, mund të pyesni veten se si ta riktheni ushqimin në rrugën e duhur.

Sugjeruar për ju: 17 ushqime dhe pije për kur keni grip në stomak

Ushqimet me prioritet

Ju mund t'i jepni përparësi disa ushqimeve edhe nëse mendoni se nuk mund të hani vakte të plota. Këto do të ndihmojnë për të siguruar marrjen e duhur të lëndëve ushqyese për ju dhe fëmijën tuaj.

Ushqimet e mëposhtme janë të thjeshta për t'u përgatitur, të vogla në madhësi, të ngopura dhe të lehta për tu mbajtur në stomak:

Strategji të tjera

Nëse humbja e oreksit është e lidhur me nauze ose të vjella, provoni të hani vakte të vogla dhe më të shpeshta, të shmangni ushqimet pikante dhe të yndyrshme dhe të plotësoni me xhenxhefil dhe tiaminë. Nëse akupunktura është një opsion për ju, ajo gjithashtu mund të ndihmojë.

Nauze dhe të vjella të rënda mund të kërkojnë metoda të ndryshme trajtimi, duke përfshirë medikamente dhe lëngje intravenoze (IV).

Nëse keni mangësi të lëndëve ushqyese të lidhura me humbjen e oreksit, mund t'ju nevojiten suplemente me dozë të lartë për të rivendosur nivelet normale. Çdo suplement duhet të përshkruhet dhe monitorohet nga një profesionist mjekësor.

Ju gjithashtu mund të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për trajtim individual.

Përmbledhje: Nëse jeni duke përjetuar humbje të oreksit gjatë shtatzënisë, duhet t'i jepni përparësi ushqimeve të buta, të pasura me lëndë ushqyese.

Kur të shqetësoheni

Supozoni se jeni duke përjetuar humbje të oreksit ose humbje të oreksit për ushqime specifike. Në këtë rast, zakonisht nuk ka nevojë të shqetësoheni për sa kohë që jeni duke konsumuar mjaftueshëm lëndë ushqyese çdo ditë.

Për shembull, humbja e herëpashershme e oreksit nuk duhet të jetë shqetësuese nëse jeni duke ngrënë vakte të pasura me lëndë ushqyese vazhdimisht dhe shtimi juaj në peshë është i përshtatshëm për të nxitur rritjen e fetusit.

Sugjeruar për ju: 13 ushqime që duhet të hani kur jeni shtatzënë

Për më tepër, disa gra shtatzëna mund të humbasin oreksin e tyre për ushqime specifike, duke përfshirë ushqime me aromë të lartë dhe mish. Megjithatë, kjo është një dukuri relativisht e zakonshme dhe jo zakonisht një shkak për shqetësim.

Megjithatë, nëse kaloni rregullisht vaktet ose humbni oreksin për më shumë se një ditë, duhet të kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për këshilla.

Kjo për shkak se është thelbësore të merrni mjaftueshëm lëndë ushqyese për të mbështetur shëndetin tuaj, si dhe shëndetin e foshnjës tuaj në rritje.

Komplikime të mundshme që lidhen me marrjen e dobët gjatë shtatzënisë

Nënushqyerja mund të çojë në komplikime të lidhura me shtatzëninë, duke përfshirë rritjen e dobët të fetusit, peshën e ulët të lindjes dhe humbjen e peshës së nënës. Është gjithashtu i lidhur me funksionin më të ulët mendor dhe problemet e sjelljes tek fëmijët.

Të dy makronutrientët dhe mikronutrientët janë thelbësorë për të mbajtur një shtatzëni të shëndetshme.

Gratë shtatzëna me oreks të dobët kronik rrezikojnë aneminë, anomalitë e rritjes së fetusit dhe lindjen e parakohshme.

Përmbledhje: Humbja kronike e oreksit gjatë shtatzënisë mund të çojë në kequshqyerje, e cila mund të shkaktojë shumë efekte negative shëndetësore për ju dhe fëmijën tuaj.

Përmbledhje

Ndërsa trupi juaj përshtatet me shtatzëninë, ju mund të gjeni disa ushqime jo tërheqëse ose të përjetoni humbje të oreksit. Ndonjëherë, ju nuk mund ta detyroni veten për të ngrënë edhe nëse jeni të uritur.

Mbani në mend se humbja e oreksit është relativisht e zakonshme dhe shpesh lidhet me simptoma të tjera si nauze dhe të vjella. Mund të zbuloni se oreksi juaj luhatet, gjë që është krejtësisht normale.

Nëse ju humbet oreksi, por ende ndiheni të uritur, mund të provoni të hani racione të vogla me ushqime të buta, të thjeshta që janë ngopëse, të pasura me lëndë ushqyese dhe të lehta për stomakun tuaj.

Nëse përjetoni humbje kronike ose afatgjatë të oreksit, konsultohuni me një profesionist shëndetësor.

14 arsye pse jeni gjithmonë të uritur
Sugjeruar për ju: 14 arsye pse jeni gjithmonë të uritur
Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Humbja e oreksit gjatë shtatzënisë: Shkaqet, simptomat dhe këshillat”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt