3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Qumështi i tërshërës është pa gluten?

A mund të pini qumësht tërshërë në një dietë pa gluten?

Qumështi i tërshërës është një pije popullore jo e qumështit, por mund të pyesni veten nëse përmban gluten. Ky artikull ju tregon nëse qumështi i tërshërës është pa gluten.

Gluteni
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Qumështi i tërshërës është pa gluten?
Përditësuar së fundi më Gusht 21, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Nëntor 4, 2022.

Qumështi i tërshërës po bëhet shpejt një nga llojet më të njohura të qumështit me bazë bimore për gjithçka, nga drithërat e mëngjesit deri te pjekja.

Qumështi i tërshërës është pa gluten?

Qumështi i bimëve nga arrat, farat, kokosi, orizi dhe soja është kryesisht pa gluten, kështu që mund të prisni të njëjtën gjë nga qumështi i tërshërës. Megjithatë, qumështi i tërshërës mund të mos jetë zgjidhja më e mirë nëse keni sëmundje celiac ose ndjeshmëri ndaj glutenit.

Ky artikull shpjegon nëse qumështi i tërshërës është pa gluten.

Në këtë artikull

Shumë marka të qumështit të tërshërës janë të kontaminuara me gluten

Gluteni është një grup proteinash që gjenden në grurë, thekër dhe elb.

Ndërsa është e sigurt për shumicën e njerëzve për të ngrënë, ajo ndez dhe dëmton rreshtimin e zorrëve të vogla te njerëzit me sëmundje celiac dhe ndoshta ata me ndjeshmëri jo-celiake ndaj glutenit. Kështu, kushdo me këto kushte duhet të shmangë rreptësisht glutenin.

Tërshëra është natyrisht pa gluten. Megjithatë, për shkak se ato rriten shpesh pranë grurit dhe përpunohen në objekte që trajtojnë gjithashtu produkte gruri, ato shpesh janë të kontaminuara me gluten.

Kështu, qumështi i tërshërës është gjithashtu i ndjeshëm ndaj ndotjes.

Një studim kanadez i 133 mostrave të tërshërës zbuloi se 88% ishin të kontaminuar me më shumë se 20 pjesë për milion (ppm) gluten - kufiri i përgjithshëm që një ushqim të konsiderohet pa gluten.

Një nga varietetet u certifikua pa gluten dhe u testua negativ për gluten.

Kur studiuesit në Shtetet e Bashkuara vlerësuan 78 ushqime të etiketuara pa gluten, 20.5% kishin nivele gluteni mbi 20 ppm.

Mos harroni se Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk i analizon ushqimet për përmbajtjen e glutenit. Në vend të kësaj, i takon prodhuesve të testojnë vetë produktet.

Disa prodhues përdorin laboratorë testimi të palëve të treta për të siguruar që produktet e tyre janë nën pragun e glutenit. Këto kanë një çertifikim - zakonisht i treguar si një vulë e vogël në paketim - që siguron që produkti është me të vërtetë pa gluten.

Nëse nuk mund të konsumoni gluten, duhet të blini vetëm qumësht tërshërë që është i certifikuar pa gluten.

Janë patate të skuqura tortilla pa gluten?
Sugjeruar për ju: Janë patate të skuqura tortilla pa gluten?

Përmbledhje: Edhe pse natyrisht pa gluten, tërshëra shpesh kontaminohet me gluten. Prandaj, ka një shans të mirë që qumështi juaj i tërshërës të mos jetë pa gluten nëse nuk është i certifikuar.

Opsionet e qumështit të tërshërës pa gluten

Nëse nuk keni një arsye shëndetësore që ju kërkon të shmangni glutenin, çdo lloj qumështi tërshërë është i sigurt për t'u pirë.

Megjithatë, nëse ndiqni një dietë pa gluten, duhet të lexoni me kujdes etiketat për të gjetur produkte të certifikuara pa gluten.

Oatly është një markë e qumështit tërshërë, produktet e së cilës në SHBA janë të çertifikuara pa gluten. Planet Oat, Califia Farms dhe Elmhurst të gjithë deklarojnë se qumështi i tyre i tërshërës është pa gluten, por nuk kanë certifikatë nga palët e treta.

Versioni i bërë në shtëpi

Qumështi i tërshërës pa gluten është gjithashtu i lehtë për t'u përgatitur, duke përdorur vetëm dy përbërës - tërshërë të çertifikuar pa gluten dhe ujë. Këtu është një recetë bazë:

  1. Thith 1 filxhan (80 gramë) tërshërë të certifikuar pa gluten në ujë - aq sa për t'i mbuluar - për rreth 15 minuta.
  2. Kullojeni tërshërën dhe përziejeni me deri në 4 gota (945 mL) ujë për rreth 30 sekonda. Përdorni më pak ujë nëse preferoni një pije më të trashë.
  3. Kullojeni përzierjen përmes një sitë me rrjetë të imët.
  4. Ftoheni përpara se ta shërbeni.

Përmbledhje: Disa marka ofrojnë qumësht tërshëre pa gluten. Sidoqoftë, nëse nuk mund të gjeni produkte të certifikuara, mund të bëni vetë qumështin tuaj të tërshërës me tërshërë dhe ujë të certifikuar pa gluten.

Si bëhet qumështi i tërshërës?

Qumështi i tërshërës bëhet duke njomur tërshërën e plotë në ujë, duke bluar përzierjen e zbutur dhe duke e kulluar lëngun nga lëndët e ngurta. Prodhuesi mund të shtojë përbërës të tjerë si ëmbëlsues ose vitamina përpara se pija të homogjenizohet për ta bërë atë kremoze dhe të ngjashme me qumështin.

Sugjeruar për ju: A janë tërshëra dhe tërshëra pa gluten?

Tërshëra është një burim veçanërisht i mirë i beta-glukanit, një fibër e tretshme që i jep qumështit të tërshërës konsistencën e trashë dhe mund të përmirësojë shëndetin e zemrës duke ulur kolesterolin LDL (të keq). Veçanërisht, studimet sugjerojnë se pijet e tërshërës kanë të njëjtin efekt.

Një porcion 1 filxhan (240 ml) qumësht tërshërë ofron:

Përmbledhje: Qumështi i tërshërës bëhet duke njomur dhe bluar tërshërën, duke e ndarë më pas lëngun. Tekstura kremoze e qumështit të tërshërës i detyrohet beta-glukanit të tij, një lloj i shëndetshëm i fibrave të tretshme.

Përmbledhje

Ndërsa tërshëra është pa gluten, shumë prej tyre janë të kontaminuara me gluten - që do të thotë se jo i gjithë qumështi i tërshërës është pa gluten.

Nëse keni sëmundje celiac ose ndjeshmëri ndaj glutenit, duhet të blini vetëm qumësht tërshërë të çertifikuar pa gluten nga një organizatë e palës së tretë.

Përndryshe, ju mund ta bëni këtë qumësht të trashë dhe kremoz me bazë bimore në shtëpi duke përdorur tërshërë dhe ujë të certifikuar pa gluten.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Qumështi i tërshërës është pa gluten?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt