3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Mungesa e hekurit

Simptomat, shenjat dhe shkaqet

Nëse nuk merrni mjaftueshëm hekur, mund të zhvilloni anemi nga mungesa e hekurit. Këtu janë 10 shenjat dhe simptomat që tregojnë se keni mungesë hekuri.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Mungesa e hekurit: Simptomat, shenjat dhe shkaqet
Përditësuar së fundi më Mars 16, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 3, 2022.

Mungesa e hekurit ndodh kur trupi juaj nuk ka mjaftueshëm hekur mineral.

Mungesa e hekurit: Simptomat, shenjat dhe shkaqet

Trupi juaj ka nevojë për hekur për të prodhuar hemoglobinë, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që u mundëson atyre të transportojnë oksigjen në trupin tuaj.

Nëse trupi juaj nuk ka hemoglobinë të mjaftueshme, indet dhe muskujt tuaj nuk do të marrin oksigjen të mjaftueshëm për të qenë në gjendje të punojnë në mënyrë efektive. Kjo çon në një gjendje të quajtur anemi.

Edhe pse ka lloje të ndryshme të anemisë, anemia e mungesës së hekurit është lloji më i zakonshëm në mbarë botën.

Shenjat dhe simptomat e mungesës së hekurit ndryshojnë në varësi të:

Në disa raste, njerëzit nuk përjetojnë simptoma.

Këtu janë disa shenja dhe simptoma të mungesës së hekurit, duke filluar nga më të zakonshmet.

1. Lodhje e pazakontë

Ndjenja shumë e lodhur është një nga simptomat më të zakonshme të anemisë nga mungesa e hekurit. Kjo simptomë mund të jetë gjithashtu e zakonshme tek njerëzit që thjesht nuk kanë mjaftueshëm hekur, edhe nëse nuk kanë marrë një diagnozë të mungesës.

Kjo lodhje ndodh sepse trupit tuaj i mungon hekuri që i nevojitet për të bërë një proteinë të quajtur hemoglobinë, e cila ndihmon në transportimin e oksigjenit në trupin tuaj.

Pa hemoglobinë të mjaftueshme, më pak oksigjen arrin në indet dhe muskujt tuaj, duke i privuar ata nga energjia. Zemra juaj gjithashtu duhet të punojë më shumë për të lëvizur më shumë gjak të pasur me oksigjen në trupin tuaj, gjë që mund t'ju bëjë të lodhur.

Meqenëse lodhja shpesh konsiderohet një pjesë normale e një jete të ngarkuar dhe moderne, mund të jetë e vështirë të diagnostikosh mungesën e hekurit vetëm me këtë simptomë.

Megjithatë, disa njerëz me mungesë hekuri mund të përjetojnë energji të ulët së bashku me dobësi, nervozizëm ose vështirësi në përqendrim.

Përmbledhje: Lodhja është një nga simptomat më të zakonshme të mungesës së hekurit. Kjo është për shkak se më pak oksigjen arrin indet e trupit, duke i privuar ato nga energjia.

2. Lëkura që është më e zbehtë se zakonisht

Lëkura që është më e zbehtë se zakonisht dhe ngjyrosja e zbehtë e pjesës së brendshme të qepallave të poshtme janë simptoma të tjera të zakonshme të mungesës së hekurit.

Suplementet e hekurit: Kush duhet t'i marrë ato?
Sugjeruar për ju: Suplementet e hekurit: Kush duhet t'i marrë ato?

Hemoglobina në qelizat e kuqe të gjakut i jep gjakut ngjyrën e kuqe, kështu që nivelet e ulëta gjatë mungesës së hekurit e bëjnë gjakun më pak të kuq. Kjo është arsyeja pse lëkura mund të humbasë një pjesë të ngjyrës ose ngrohtësisë së saj tek njerëzit me mungesë hekuri.

Një studim te fëmijët e moshës 6 deri në 11 vjeç zbuloi se zbehja e lidhur me mungesën e hekurit mund të shfaqet në të gjithë trupin ose të kufizohet në një zonë, si p.sh.:

Kjo është shpesh një nga gjërat e para që mjekët do të kërkojnë si shenjë e mungesës së hekurit. Megjithatë, duhet të konfirmohet me një analizë gjaku.

Zbehja vërehet më shpesh në rastet e moderuara ose të rënda të anemisë.

Nëse e tërhiqni qepallën tuaj të poshtme, shtresa e brendshme duhet të jetë një ngjyrë e kuqe e gjallë. Nëse është një ngjyrë rozë e zbehtë ose e verdhë, kjo mund të tregojë se keni mungesë hekuri. Tek njerëzit me nuanca të errëta të lëkurës, kjo mund të jetë e vetmja zonë ku vërehet.

Përmbledhje: Lëkura që është më e zbehtë se zakonisht në zona të tilla si fytyra, qepallat e brendshme të poshtme ose thonjtë mund të jetë një shenjë e mungesës së moderuar ose të rëndë të hekurit. Kjo shkaktohet nga nivelet më të ulëta të hemoglobinës, e cila i jep gjakut ngjyrën e kuqe.

3. Frymëmarrje

Hemoglobina u mundëson qelizave të kuqe të gjakut të bartin oksigjen në trupin tuaj.

Sugjeruar për ju: 8 shenja dhe simptoma që keni mungesë të vitaminave

Kur nivelet e hemoglobinës janë të ulëta gjatë mungesës së hekurit, nivelet e oksigjenit gjithashtu do të jenë të ulëta. Kjo do të thotë që muskujt tuaj nuk do të marrin oksigjen të mjaftueshëm për të kryer aktivitete normale, të tilla si ecja.

Si rezultat, shkalla juaj e frymëmarrjes do të rritet ndërsa trupi juaj përpiqet të marrë më shumë oksigjen. Kjo është arsyeja pse gulçimi është një simptomë e zakonshme.

Nëse e gjeni veten pa frymë kur bëni detyra normale, të përditshme që i kishit të lehta, të tilla si ecja, ngjitja e shkallëve ose stërvitja, shkaku mund të jetë mungesa e hekurit.

Përmbledhje: Frymëmarrja është një simptomë e mungesës së hekurit pasi nivelet e ulëta të hemoglobinës nënkuptojnë se trupi juaj nuk mund të transportojë në mënyrë efektive oksigjenin në muskujt dhe indet tuaja.

4. Dhimbje koke

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë dhimbje koke, veçanërisht te gratë.

Ndërsa lidhja midis mungesës së hekurit dhe dhimbjeve të kokës është ende e paqartë, studiuesit teorizojnë se ekzistojnë disa faktorë në lojë, duke përfshirë marrëdhënien midis funksionit të ndryshuar të dopaminës dhe niveleve të estrogjenit. Sidoqoftë, duhet të bëhen më shumë kërkime përpara se të arrihet një përfundim.

Megjithëse ka shumë shkaqe të dhimbjes së kokës, dhimbjet e shpeshta, të përsëritura mund të jenë një simptomë e mungesës së hekurit.

Përmbledhje: Dhimbjet e kokës mund të jenë një simptomë e mungesës së hekurit. Më shumë kërkime po bëhen për të parë lidhjen midis mosfunksionimit të dopaminës, niveleve të estrogjenit dhe mungesës së hekurit.

5. Palpitacionet e zemrës

Rrahjet e dukshme të zemrës, të njohura edhe si rrahje të zemrës, mund të jenë një tjetër simptomë e anemisë së mungesës së hekurit.

Lidhja midis mungesës së hekurit, anemisë dhe problemeve të zemrës është ende duke u studiuar, por mund të lidhet me furnizimin me oksigjen.

Sugjeruar për ju: 15 shenjat dhe simptomat e mungesës së vitaminës C

Hemoglobina është proteina në qelizat e kuqe të gjakut që ndihmon në transportin e oksigjenit nëpër trup. Në mungesë hekuri, nivelet e ulëta të hemoglobinës nënkuptojnë se zemra duhet të punojë më shumë për të transportuar oksigjen.

Kjo mund të çojë në rrahje të parregullta të zemrës ose në ndjenjën se zemra juaj po rreh anormalisht shpejt.

Në raste ekstreme, mund të çojë në një zemër të zmadhuar, një zhurmë të zemrës ose dështim të zemrës.

Përmbledhje: Në rastet e mungesës së hekurit, zemra duhet të punojë shumë për të transportuar oksigjenin nëpër trup. Nëse nuk trajtohet, kjo mund të çojë në rrahje të parregullta ose të shpejta të zemrës, madje edhe në zhurmë të zemrës, një zemër të zmadhuar ose dështim të zemrës.

6. Flokë dhe lëkurë të thatë dhe të dëmtuar

Lëkura dhe flokët e thatë dhe të dëmtuar mund të jenë shenja të mungesës së hekurit.

Mungesa e hekurit ul nivelin e hemoglobinës në gjak, gjë që mund të zvogëlojë sasinë e oksigjenit në dispozicion të qelizave që shkaktojnë rritjen e flokëve.

Kur lëkura dhe flokët janë të privuar nga oksigjeni, ato mund të bëhen të thata dhe të dobëta.

Mungesa e hekurit shoqërohet gjithashtu me rënien e flokëve dhe disa studime sugjerojnë se mund të jetë një shkak.

Është krejtësisht normale që disa flokë të bien gjatë larjes dhe larjes së përditshme. Megjithatë, nëse po humbisni grumbuj ose shumë më tepër se normalja, kjo mund të lidhet me mungesën e hekurit.

Përmbledhje: Lëkura dhe flokët mund të marrin më pak oksigjen nga gjaku gjatë mungesës së hekurit, duke i bërë ato të thahen dhe të dëmtohen. Në raste më të rënda, kjo mund të çojë në humbje të flokëve.

7. Ënjtje dhe dhimbje të gjuhës dhe të gojës

Ndonjëherë vetëm shikimi brenda ose rreth gojës mund të tregojë nëse keni anemi nga mungesa e hekurit.

Shenjat përfshijnë një gjuhë të fryrë, të përflakur, të zbehtë ose çuditërisht të lëmuar.

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë edhe simptoma të tjera rreth gojës, si p.sh:

Përmbledhje: Një gjuhë e lënduar, e fryrë ose çuditërisht e lëmuar mund të jetë një shenjë e anemisë së mungesës së hekurit. Çarjet në qoshet e gojës tuaj mund të jenë gjithashtu një shenjë.

8. Këmbët e shqetësuara

Mungesa e hekurit është lidhur me sindromën e këmbëve të shqetësuara.

Sindroma e këmbëve të shqetësuara është një kërkesë e fortë për të lëvizur këmbët ndërsa ato janë në pushim. Gjithashtu mund të shkaktojë zvarritje të pakëndshme dhe të çuditshme ose ndjesi kruajtjeje në këmbët dhe këmbët tuaja.

Sugjeruar për ju: 9 shenjat dhe simptomat e mungesës së vitaminës B6

Zakonisht është më keq gjatë natës, që do të thotë se mund ta keni të vështirë të flini.

Shkaqet e sindromës së këmbëve të shqetësuara nuk janë kuptuar plotësisht.

Megjithatë, rreth 25% e njerëzve me anemi të mungesës së hekurit kanë sindromën e këmbëve të shqetësuara. Prevalenca e sindromës së këmbëve të shqetësuara është nëntë herë më e lartë te njerëzit me mungesë hekuri në krahasim me popullatën e përgjithshme.

Përmbledhje: Njerëzit me anemi të mungesës së hekurit kanë një shans më të lartë për të përjetuar sindromën e këmbëve të shqetësuara, e cila është një kërkesë e fortë për të lëvizur këmbët kur janë në pushim.

9. Thonjtë e brishtë ose në formë luge

Një simptomë shumë më pak e zakonshme e mungesës së hekurit janë thonjtë e brishtë ose në formë luge. Kjo gjendje quhet koilonychia.

Zakonisht, shenja e parë janë thonjtë e brishtë që çahen dhe çahen lehtësisht.

Në fazat e mëvonshme të mungesës së hekurit, mund të shfaqen thonjtë në formë luge, që do të thotë se mesi i thonjve dhe skajet ngrihen për të dhënë një pamje të rrumbullakosur si lugë.

Megjithatë, ky është një efekt anësor i rrallë që shfaqet në vetëm rreth 5% të njerëzve me mungesë hekuri. Zakonisht shihet vetëm në rastet e rënda të anemisë së mungesës së hekurit.

Përmbledhje: Thonjtë e brishtë ose në formë luge mund të jenë një tregues i anemisë më të rëndë të mungesës së hekurit.

10. Shenja të tjera të mundshme

Ka disa shenja të tjera që tregojnë se hekuri juaj mund të jetë i ulët. Këto priren të jenë më pak të zakonshme dhe mund të lidhen me shumë kushte të tjera përveç mungesës së hekurit.

Shenja të tjera të anemisë së mungesës së hekurit përfshijnë:

Përmbledhje: Shenja të tjera më gjenerike të mungesës së hekurit mund të përfshijnë dëshira të çuditshme për ushqim, ndjenja depresioni, duar dhe këmbë të ftohta dhe infeksione më të shpeshta.

Shkaqet e zakonshme të mungesës së hekurit

Mungesa e hekurit mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh dhe mund të ndodhë pothuajse në çdo moshë. Disa nga shkaqet më të zakonshme janë:

9 shenjat dhe simptomat e mungesës së vitaminës B12
Sugjeruar për ju: 9 shenjat dhe simptomat e mungesës së vitaminës B12

Gjakderdhja në stomak ose zorrët mund të jetë një arsye e zakonshme për aneminë tek të rriturit që nuk kanë më menstruacione. Kjo gjakderdhje mund të shkaktohet nga:

Çfarë duhet të bëni nëse mendoni se keni mungesë hekuri

Nëse mendoni se keni mungesë hekuri, merrni parasysh hapat e mëposhtëm.

Flisni me një mjek

Nëse mendoni se po shfaqni shenja ose simptoma të mungesës së hekurit, duhet të bëni një takim për të parë një mjek.

Nëse mjeku juaj konfirmon se keni një mungesë hekuri - zakonisht nëpërmjet një testi gjaku - në përgjithësi është mjaft e lehtë për t'u trajtuar. Mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë rritjen e marrjes së hekurit përmes dietës suaj ose me suplemente hekuri.

Qëllimi kryesor i trajtimit është rivendosja e niveleve të hemoglobinës në normale dhe rimbushja e rezervave të hekurit.

Mjeku juaj do të zhvillojë një plan trajtimi që plotëson më së miri nevojat tuaja të kujdesit shëndetësor.

Para se të ndryshoni dietën tuaj ose të vendosni për ndonjë suplement, bisedoni me mjekun tuaj.

Hani ushqime të pasura me hekur

Nëse mjeku juaj mendon se mungesa juaj e hekurit mund të shkaktohet nga mungesa e hekurit në dietën tuaj, mendoni të konsumoni më shumë ushqime të pasura me hekur, si p.sh.:

12 ushqime të shëndetshme që janë të pasura me hekur
Sugjeruar për ju: 12 ushqime të shëndetshme që janë të pasura me hekur

Merrni suplemente hekuri nëse mjeku juaj i rekomandon ato

Ju duhet të merrni një suplement hekuri vetëm nëse një profesionist i kujdesit shëndetësor konfirmon se keni mungesë hekuri ose jeni në rrezik për një të tillë dhe nuk mund të plotësoni nevojat tuaja vetëm me dietë.

Mbani në mend se marrja e suplementeve të hekurit mund të shkaktojë disa efekte anësore, duke përfshirë:

Megjithatë, ju mund t'i minimizoni këto efekte anësore duke marrë lloje specifike të suplementeve të hekurit që mund të zvogëlojnë efektet negative, të tilla si kelati i bisglicinatit të hekurit.

Flisni me një mjek nëse po përjetoni efekte anësore që lidhen me suplementin e hekurit.

Ndihmoni në rritjen e përthithjes tuaj të hekurit

Nëse dëshironi të përfitoni sa më shumë nga suplementi juaj i hekurit, përpiquni të shmangni marrjen e tij së bashku me antacidet ose qumështin, pasi këto mund të kufizojnë përthithjen e hekurit.

Rekomandohet gjithashtu të shmangni ose kufizoni ushqimet me fibra të larta ose ushqimet që përmbajnë kafeinë kur merrni suplementin tuaj, pasi ato gjithashtu mund të ndërhyjnë në përthithjen.

Përmbledhje: Nëse mendoni se keni mungesë hekuri, flisni me një mjek. Ata mund t'ju rekomandojnë të konsumoni më shumë ushqime të pasura me hekur (plus vitaminë C për të rritur përthithjen tuaj të hekurit) ose ndoshta të merrni suplemente hekuri.

Kur të shihni një mjek

Flisni me një mjek nëse keni simptoma të mungesës së hekurit. Nëse nuk trajtohet, mund të zhvillohet në anemi të mungesës së hekurit. Kjo përfundimisht mund të rezultojë në komplikime, duke përfshirë:

Anemia nga mungesa e hekurit është më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt.

Personat që janë shtatzënë ose kanë menstruacione të rënda kanë rrezikun më të lartë dhe duhet të flasin me një mjek për t'u testuar për anemi nga mungesa e hekurit.

Merrni suplemente hekuri vetëm nëse ato i përshkruan mjeku juaj. Shumë hekur mund të dëmtojë zemrën, mëlçinë dhe pankreasin.

Përmbledhje

Anemia nga mungesa e hekurit është lloji më i zakonshëm i anemisë në mbarë botën.

Disa njerëz kanë simptoma të dukshme, ndërsa të tjerët nuk përjetojnë fare. Kjo shpesh varet nga ashpërsia e anemisë.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë lodhjen, lëkurën më të zbehtë se zakonisht, ndjenjën e marrjes së frymës dhe flokët dhe lëkurën e thatë dhe të dëmtuar.

Nëse mendoni se keni simptoma të mungesës së hekurit, bisedoni me një mjek. Vetë-diagnostikimi nuk rekomandohet.

Shumica e formave të mungesës së hekurit mund të trajtohen mjaft lehtë, zakonisht nëpërmjet një diete të pasur me hekur ose suplementeve të hekurit, nëse mjeku i rekomandon ato.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Mungesa e hekurit: Simptomat, shenjat dhe shkaqet”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt