🍌 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani
Sugjeruar për ju: Doza e CoQ10: Sa duhet të merrni në ditë?
Lexoni tani →

Uji me hidrogjen

Çfarë është, përfitimet dhe efektiviteti

Uji me hidrogjen pretendohet se ul inflamacionin, rrit performancën atletike dhe madje ngadalëson procesin e plakjes. Ky artikull shqyrton ujin me hidrogjen dhe efektet e supozuara të tij shëndetësore

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Uji me hidrogjen: pije e mrekullueshme ose mit i mbipopulluar?
Përditësuar së fundi më Korrik 29, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Maj 24, 2023.

Uji i thjeshtë është zgjedhja më e shëndetshme për të mbajtur trupin tuaj të hidratuar.

Megjithatë, disa kompani pijesh pretendojnë se shtimi i elementeve si hidrogjeni në ujë mund të rrisë përfitimet shëndetësore.

Ky artikull shqyrton ujin me hidrogjen dhe efektet e supozuara të tij shëndetësore për t'ju ndihmuar të vendosni nëse është i zgjuar.

Çfarë është uji me hidrogjen?

Uji me hidrogjen është thjesht ujë i pastër me molekula shtesë hidrogjeni të shtuara në të.

Hidrogjeni është një gaz pa ngjyrë, pa erë, jo toksik që lidhet me elementë të tjerë si oksigjeni, azoti dhe karboni për të formuar komponime të ndryshme, duke përfshirë sheqerin dhe ujin.

Molekulat e ujit përbëhen nga dy atome hidrogjeni dhe një atom oksigjeni, por disa pohojnë se mbushja e ujit me hidrogjen shtesë prodhon përfitime që uji i thjeshtë nuk mund të sjellë.

Mendohet se trupi nuk mund të thithë në mënyrë efektive hidrogjenin në ujë të thjeshtë, pasi është i lidhur me oksigjenin.

Disa kompani pretendojnë se kur shtohet hidrogjen shtesë, këto molekula hidrogjeni janë "të lira" dhe më të aksesueshme për trupin tuaj.

Produkti fut gaz hidrogjeni në ujë të pastër përpara se ta paketojë në kanaçe ose qese.

Uji me hidrogjen mund të jetë i kushtueshëm - me një kompani të njohur që shet një paketë prej 30 kanaçesh 8 ons (240 ml) për 90 dollarë dhe u sugjeron konsumatorëve të pinë të paktën tre kanaçe në ditë.

Për më tepër, tabletat e hidrogjenit të destinuara për t'u shtuar në ujë të thjeshtë ose të gazuar shiten në internet dhe në dyqanet e ushqimit të shëndetshëm.

Makinat e ujit me hidrogjen mund të blihen edhe nga ata që duan ta bëjnë atë në shtëpi.

Uji me hidrogjen tregtohet për të ulur inflamacionin, për të rritur performancën atletike dhe madje për të ngadalësuar plakjen.

Megjithatë, kërkimet në këtë fushë janë të kufizuara, kështu që shumë ekspertë shëndetësorë janë skeptikë për përfitimet e supozuara të tij.

Përmbledhje: Uji me hidrogjen është ujë i pastër i mbushur me molekula shtesë të hidrogjenit. Mund të blihet në qese dhe kanaçe ose të bëhet në shtëpi duke përdorur makina speciale.

A sjell dobi uji me hidrogjen për shëndetin?

Megjithëse studimet njerëzore mbi përfitimet e ujit me hidrogjen janë të kufizuara, disa prova të vogla kanë pasur rezultate premtuese.

Doza e CoQ10: Sa duhet të merrni në ditë?
Sugjeruar për ju: Doza e CoQ10: Sa duhet të merrni në ditë?

Uji me hidrogjen mund të ofrojë përfitime antioksiduese

Radikalet e lira janë molekula të paqëndrueshme që kontribuojnë në stresin oksidativ, një shkak kryesor i sëmundjeve dhe inflamacionit.

Hidrogjeni molekular lufton radikalet e lira në trupin tuaj dhe mbron qelizat tuaja nga efektet e stresit oksidativ.

Në një studim tetë-javor me 49 njerëz që merrnin terapi me rrezatim për kancerin e mëlçisë, gjysma ishin udhëzuar të pinin 51-68 ons (1,500-2,000 ml) ujë të pasuruar me hidrogjen çdo ditë.

Në fund të provës, ata që konsumuan ujin me hidrogjen përjetuan nivele të ulura të hidroperoksidit - një shënues i stresit oksidativ - dhe mbajtën aktivitet më të madh antioksidues pas trajtimit me rrezatim sesa grupi i kontrollit.

Megjithatë, një studim katër-javor i 26 njerëzve të shëndetshëm tregoi se pirja e 20 ons (600 ml) ujë të pasur me hidrogjen në ditë nuk ul shënuesit e stresit oksidativ, si hidroperoksidi, në krahasim me një grup placebo.

Nevojiten më shumë studime për të konfirmuar nëse pirja e hidrogjenit ul efektet e stresit oksidativ tek njerëzit e shëndetshëm dhe ata me sëmundje kronike.

Uji me hidrogjen mund të përfitojë ata me sindromë metabolike

Sindroma metabolike karakterizohet nga nivele të larta të sheqerit në gjak, rritje të niveleve të triglicerideve, kolesterol të lartë dhe yndyrë të tepërt në bark.

Inflamacioni kronik dyshohet të jetë një faktor kontribues.

Disa kërkime tregojnë se uji me hidrogjen mund të zvogëlojë efektivisht shënuesit e stresit oksidativ dhe të përmirësojë faktorët e rrezikut që lidhen me sindromën metabolike.

Sugjeruar për ju: Mangosteen: Përfitimet shëndetësore dhe si ta hani atë

Një studim 10-javor udhëzoi 20 njerëz me shenja të sindromës metabolike të pinin 30-34 ons (0,9-1 litër) ujë të pasuruar me hidrogjen çdo ditë.

Në fund të provës, pjesëmarrësit përjetuan reduktime të konsiderueshme të LDL-së "të keqe" dhe kolesterolit total, rritje të kolesterolit "të mirë" HDL, aktivitet më të madh antioksidues dhe nivele të reduktuara të shënuesve inflamatorë, si TNF.-α.

Uji me hidrogjen mund të jetë i dobishëm për atletët

Shumë kompani promovojnë ujin me hidrogjen si një mënyrë natyrale për të përmirësuar performancën atletike.

Produkti mund të përfitojë atletët duke reduktuar inflamacionin dhe ngadalësuar akumulimin e laktatit në gjak, i cili është një shenjë e lodhjes së muskujve.

Një studim i dhjetë futbollistëve meshkuj zbuloi se atletët që pinin 51 ons (1500 ml) ujë të pasuruar me hidrogjen, përjetuan nivele më të ulëta të laktatit në gjak dhe ulje të lodhjes së muskujve pas stërvitjes në krahasim me një grup placebo.

Një studim tjetër dy-javor i tetë çiklistëve meshkuj tregoi se burrat që konsumonin 2 litra ujë të pasuruar me hidrogjen në ditë kishin fuqi më të madhe gjatë ushtrimeve të vrapimit sesa ata që pinin ujë të rregullt.

Megjithatë, kjo është një fushë relativisht e re e hulumtimit dhe nevojiten më shumë studime për të kuptuar se si pirja e ujit të pasuruar me hidrogjen mund të përfitojë plotësisht atletët.

Përmbledhje: Disa studime sugjerojnë se pirja e ujit me hidrogjen mund të ulë efektet e stresit oksidativ, të përmirësojë sindromën metabolike dhe të rrisë performancën atletike.

Nëse duhet të pini ujë me hidrogjen?

Megjithëse disa kërkime mbi efektet shëndetësore të ujit me hidrogjen tregojnë rezultate pozitive, nevojiten studime më të mëdha dhe më të gjata përpara se të nxirren përfundime.

Uji me hidrogjen njihet përgjithësisht si i sigurt (GRAS) nga FDA, që do të thotë se është i miratuar për konsum njerëzor dhe nuk dihet se shkakton dëm.

Sugjeruar për ju: Ekstrakti Tongkat ali: Përfitimet, efektet anësore dhe dozimi

Megjithatë, duhet të jeni të vetëdijshëm se aktualisht nuk ka asnjë standard të gjerë të industrisë për sasinë e hidrogjenit të shtuar në ujë. Si rezultat, përqendrimet mund të ndryshojnë shumë.

Plus, sa ujë hidrogjen duhet të konsumohet për të korrur përfitimet e tij të mundshme mbetet e panjohur.

Nëse dëshironi të provoni ujin me hidrogjen, ekspertët sugjerojnë të blini produkte në kontejnerë jo të depërtueshëm dhe ta pini ujin shpejt për të marrë përfitimet maksimale.

Ka shumë zhurmë rreth kësaj pije - por derisa të kryhen më shumë kërkime, është më mirë të merrni përfitimet e supozuara shëndetësore me një kokërr kripë.

Përmbledhje: Megjithëse pirja e ujit me hidrogjen nuk do të dëmtojë shëndetin tuaj, studimet e mëdha kërkimore ende nuk kanë vërtetuar përfitimet e tij të mundshme.

Përmbledhje

Studime të vogla tregojnë se uji me hidrogjen mund të zvogëlojë stresin oksidativ te njerëzit që i nënshtrohen rrezatimit, të rrisë performancën tek atletët dhe të përmirësojë disa shënues të gjakut tek ata me sindromë metabolike.

Megjithatë, mungojnë kërkime të gjera që konfirmojnë efektet e saj shëndetësore, duke e bërë të paqartë nëse pija ia vlen të reklamohet.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Uji me hidrogjen: pije e mrekullueshme ose mit i mbipopulluar?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt