🫖 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani
Sugjeruar për ju: 11 përfitimet e çajit të mentës dhe vajit esencial
Lexoni tani →

Përfitimet shëndetësore të çajit të mentës

12 përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca e çajit dhe ekstrakteve të mentes

Ndërsa çaji i mentes shpesh pihet për aromën e tij, ai gjithashtu mund të ketë disa efekte pozitive në shëndet. Këtu janë 12 përfitime të mbështetura nga shkenca e çajit dhe ekstrakteve të mentes.

Përfitimet shëndetësore
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
12 përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca e çajit të mentes
Përditësuar së fundi më Tetor 13, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Tetor 31, 2021.

Menta (Mentha × Piperita) është një barishte aromatike në familjen e nenexhikut që është një kryqëzim midis mentes së ujit dhe mentes.

Me origjinë nga Evropa dhe Azia, ai është përdorur për mijëra vjet për shijen e këndshme, me nenexhik dhe përfitimet shëndetësore.

Mente përdoret si aromatizues në mente, karamele dhe ushqime të tjera. Përveç kësaj, shumë njerëz konsumojnë mente si një çaj freskues pa kafeinë.

Gjethet e mentes përmbajnë disa vajra esencialë duke përfshirë mentolin, mentonin dhe limonenin.

Mentol i jep mentës vetitë e saj ftohëse dhe aromën e dallueshme të nenexhikut.

Ndërsa çaji i mentes shpesh pihet për aromën e tij, ai gjithashtu mund të ketë disa përfitime shëndetësore. Vetë çaji është studiuar rrallë shkencërisht, por ekstraktet e mentes janë studiuar.

Këtu janë 12 përfitime të mbështetura nga shkenca e çajit dhe ekstrakteve të mentes.

1. Çaji mente mund të lehtësojë shqetësimet e tretjes

Mente mund të lehtësojë simptomat e tretjes, të tilla si gazrat, fryrje dhe dispepsi.

Studimet e kafshëve tregojnë se mente relakson sistemin tuaj të tretjes dhe mund të lehtësojë dhimbjen. Gjithashtu parandalon tkurrjen e muskujve të lëmuar, gjë që mund të lehtësojë spazmat në zorrët tuaja.

Një përmbledhje e nëntë studimeve në 926 njerëz me sindromën e zorrës së irrituar (IBS) të trajtuar me vaj mente për të paktën dy javë arriti në përfundimin se mente ofron lehtësim dukshëm më të mirë të simptomave sesa një placebo.

Në një studim në 72 njerëz me IBS, kapsulat e vajit të mentës reduktuan simptomat e IBS me 40% pas katër javësh, krahasuar me vetëm 24.3% me placebo.

Për më tepër, në një përmbledhje të 14 provave klinike në gati 2000 fëmijë, mente zvogëloi shpeshtësinë, gjatësinë dhe ashpërsinë e dhimbjes së barkut.

Për më tepër, kapsulat që përmbajnë vaj mente reduktuan incidencën dhe ashpërsinë e të përzierave dhe të vjellave në një studim me 200 njerëz që i nënshtroheshin kimioterapisë për kancerin.

Ndërsa asnjë studim nuk ka ekzaminuar çajin e mentes dhe tretjen, çaji i mentes mund të ketë efekte të ngjashme.

Përmbledhje: Vaji i mentes është treguar se relakson muskujt në sistemin tuaj të tretjes dhe përmirëson simptoma të ndryshme të tretjes. Prandaj, çaji i mentes mund të ofrojë përfitime të ngjashme.

2. Çaji me nenexhik mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të kokës dhe migrenës

Meqenëse mente vepron si një relaksues muskujsh dhe qetësues dhimbjesh, mund të zvogëlojë disa lloje të dhimbjeve të kokës.

11 përfitimet e çajit të mentës dhe vajit esencial
Sugjeruar për ju: 11 përfitimet e çajit të mentës dhe vajit esencial

Mentol në vajin e mentes rrit rrjedhjen e gjakut dhe siguron një ndjesi ftohjeje, ndoshta duke lehtësuar dhimbjen.

Në një studim klinik të rastësishëm në 35 njerëz me migrenë, vaji i mentes i aplikuar në ballë dhe në tempuj reduktoi ndjeshëm dhimbjen pas dy orësh, krahasuar me një vaj placebo.

Në një studim tjetër në 41 njerëz, vaji i mentes i aplikuar në ballë u zbulua se ishte po aq efektiv për dhimbjet e kokës sa 1000 mg acetaminofen.

Ndërsa aroma e çajit të mentes mund të ndihmojë në relaksimin e muskujve dhe në përmirësimin e dhimbjes së kokës, nuk ka asnjë provë shkencore mbështetëse për të konfirmuar këtë efekt. Megjithatë, aplikimi i vajit të mentes në tempujt tuaj mund të ndihmojë.

Përmbledhje: Ndërsa nuk ekziston asnjë provë që çaji i mentes përmirëson simptomat e dhimbjes së kokës, hulumtimi sugjeron se vaji i mentes redukton dhimbjet e kokës dhe migrenën.

3. Menteja mund t'ju freskojë frymën

Ka një arsye pse mente është një aromatizues i zakonshëm për pastat e dhëmbëve, shpëlarësit e gojës dhe çamçakëzët.

Përveç aromës së saj të këndshme, mente ka veti antibakteriale që ndihmojnë në vrasjen e mikrobeve që shkaktojnë pllakë dentare – të cilat mund të përmirësojnë frymëmarrjen tuaj.

Në një studim, njerëzit që i ishin nënshtruar një operacioni në shtyllën kurrizore dhe kishin marrë një shpëlarje të bërë me mente, pemë çaji dhe vaj limoni, përjetuan një përmirësim në simptomat e erës së keqe të gojës, krahasuar me ata që nuk morën vajra.

Sugjeruar për ju: 10 përfitimet e dëshmuara shëndetësore të kardamomit

Në një studim tjetër, nxënëset të cilave iu dha një shpëlarje e gojës me nenexhik përjetuan një përmirësim në frymëmarrje pas një jave, krahasuar me grupin e kontrollit.

Ndërsa nuk ka asnjë provë nga studimet shkencore se pirja e çajit me nenexhik ka të njëjtin efekt, përbërësit në mente janë treguar se përmirësojnë frymëmarrjen.

Përmbledhje: Vaji i mentes është treguar se vret mikrobet që çojnë në erën e keqe të gojës. Çaji i mentes, i cili përmban vaj mente, mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e frymëmarrjes.

4. Çaji mente mund të lehtësojë sinuset e bllokuara

Mente ka veti antibakteriale, antivirale dhe anti-inflamatore. Për shkak të kësaj, çaji i mentes mund të luftojë sinuset e bllokuara për shkak të infeksioneve, ftohjes së zakonshme dhe alergjive.

Për më tepër, hulumtimi tregon se mentoli - një nga përbërësit aktivë në mente - përmirëson perceptimin e rrjedhës së ajrit në zgavrën tuaj të hundës. Prandaj, avulli nga çaji i mentes mund t'ju ndihmojë të ndiheni sikur frymëmarrja juaj është më e lehtë.

Për më tepër, lëngjet e ngrohta, si lëngu i pulës dhe çaji, janë treguar se përmirësojnë përkohësisht simptomat e kongjestionit të sinuseve, me gjasë për shkak të avujve të tyre.

Megjithëse çaji i mentes nuk është studiuar për efektet e tij në kongjestion nazal, provat sugjerojnë se ai mund të jetë i dobishëm.

Përmbledhje: Ndërsa ka prova të kufizuara se pirja e çajit me nenexhik mund të ndihmojë në zhbllokimin e sinuseve tuaja, një pije e ngrohtë që përmban mentol - si çaji mente - mund t'ju ndihmojë të merrni frymë pak më lehtë.

5. Çaji me nenexhik mund të përmirësojë energjinë

Çaji i mentes mund të përmirësojë nivelet e energjisë dhe të zvogëlojë lodhjen gjatë ditës.

Ndërsa nuk ka studime në mënyrë specifike për çajin e mentes, hulumtimi tregon se komponimet natyrore në mente mund të kenë efekte të dobishme në energji.

Sugjeruar për ju: 9 çajra për të qetësuar stomakun e mërzitur

Në një studim, 24 të rinj të shëndetshëm përjetuan më pak lodhje gjatë një testi njohës kur iu dhanë kapsula me vaj mente.

Në një studim tjetër, aromaterapia e vajit të mentes u zbulua se zvogëlon incidencën e përgjumjes gjatë ditës.

Përmbledhje: Vaji i mentes është treguar se lehtëson lodhjen dhe përgjumjen gjatë ditës në disa studime, por kërkimet specifike mbi çajin e mentes mungojnë.

6. Çaji mente mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve menstruale

Për shkak se mente vepron si një relaksues i muskujve, mund të lehtësojë dhimbjet menstruale.

Ndërsa çaji i mentes nuk është studiuar për këtë qëllim, përbërësit në mente janë treguar se përmirësojnë simptomat.

Në një studim në 127 gra me perioda të dhimbshme, kapsulat e ekstraktit të mentes u zbuluan se ishin po aq efektive sa një ilaç anti-inflamator jo-steroid në reduktimin e intensitetit dhe kohëzgjatjes së dhimbjes.

Çaji me nenexhik mund të ketë efekte të ngjashme.

Përmbledhje: Pirja e çajit me nenexhik mund të zvogëlojë intensitetin dhe kohëzgjatjen e dhimbjeve menstruale pasi mente ndihmon në parandalimin e kontraktimeve të muskujve.

7. Çaji i mentes mund të luftojë infeksionet bakteriale

Ndërsa nuk ka studime mbi efektet antibakteriale të çajit të mentës, vaji i mentes është treguar se vret në mënyrë efektive bakteret.

Në një studim, vaji i mentes u zbulua se vret dhe parandalon rritjen e baktereve të zakonshme që vijnë nga ushqimi, duke përfshirë E. coli, Listeria dhe Salmonella në ananasi dhe lëngjet e mangos.

Vaji i mentes vret gjithashtu disa lloje bakteresh që çojnë në sëmundje te njerëzit, duke përfshirë stafilokokun dhe bakteret e lidhura me pneumoninë.

Për më tepër, studimet tregojnë se mente zvogëlon disa lloje të baktereve që gjenden zakonisht në gojën tuaj.

Për më tepër, mentoli ka demonstruar gjithashtu aktivitet antibakterial.

Përmbledhje: Studimet konfirmojnë se mente lufton në mënyrë efektive disa lloje bakteresh, duke përfshirë ato që shkaktojnë sëmundje të shkaktuara nga ushqimi dhe sëmundje ngjitëse.

8. Çaji me nenexhik mund të përmirësojë gjumin tuaj

Çaji i mentes është një zgjedhje ideale para gjumit, pasi është natyrshëm pa kafeinë.

Për më tepër, kapaciteti i mentes si relaksues i muskujve mund t'ju ndihmojë të relaksoheni para gjumit.

Sugjeruar për ju: 9 çajrat më të mirë që përmirësojnë tretjen

Thënë kështu, nuk ka shumë prova shkencore që mente përmirëson fle.

Në një studim, vaji i mentes zgjati kohën e gjumit të minjve që iu dha një qetësues. Megjithatë, një studim tjetër zbuloi se mentoli nuk kishte një efekt qetësues.

Prandaj, kërkimet mbi mente dhe gjumin janë të përziera.

Përmbledhje: Pak prova shkencore sugjerojnë se çaji i mentës është i dobishëm për gjumin. Megjithatë, është një pije pa kafeinë që mund t'ju ndihmojë të relaksoheni para gjumit.

9. Çaji mente mund të ndihmojë në humbjen e peshës

Çaji i mentes është natyrshëm pa kalori dhe ka një aromë të këndshme të ëmbël, gjë që e bën atë një zgjedhje të zgjuar kur përpiqeni të humb peshe.

Megjithatë, nuk ka shumë kërkime mbi efektet e çajit të mentës në peshë.

Në një studim të vogël me 13 njerëz të shëndetshëm, marrja e një kapsule me vaj mente rezultoi në ulje të oreksit në krahasim me mosmarrjen e mente.

Nga ana tjetër, një studim i kafshëve tregoi se minjtë që iu dha ekstrakte mente fituan më shumë peshë sesa grupi i kontrollit.

Nevojiten më shumë kërkime për mente dhe humbje peshe.

Përmbledhje: Çaji me nenexhik është një pije pa kalori që mund të ndihmojë të kënaqë dhëmbin tuaj të ëmbël dhe të zvogëlojë oreksin tuaj. Megjithatë, nevojiten më shumë studime mbi mente dhe humbje peshe.

10. Çaji me nenexhik mund të përmirësojë alergjitë sezonale

Mente përmban acid rosmarinik, një përbërës bimor që gjendet në rozmarinë dhe bimët në familjen e nenexhikut.

Acidi rozmarinik është i lidhur me simptomat e reduktuara të reaksioneve alergjike, të tilla si rrjedhja e hundës, kruajtja e syve dhe astma.

Në një studim të rastësishëm 21-ditor në 29 njerëz me alergji sezonale, atyre që iu dha një suplement oral që përmban acid rosmarinic kishin më pak simptoma të kruajtjes së hundës, kruajtjes së syve dhe simptoma të tjera sesa atyre që iu dha një placebo.

Ndërsa nuk dihet nëse sasia e acidit rosmarinik që gjendet në mente është e mjaftueshme për të ndikuar në simptomat e alergjisë, ka disa prova që mente mund të lehtësojë alergjitë.

6 çajra që ndihmojnë në trajtimin e të përzierave
Sugjeruar për ju: 6 çajra që ndihmojnë në trajtimin e të përzierave

Në një studim te minjtë, ekstrakti i mentes reduktoi simptomat alergjike, të tilla si teshtitja dhe kruarja e hundës.

Përmbledhje: Mente përmban acid rosmarinik, i cili është treguar se zvogëlon simptomat e alergjisë, të tilla si teshtitja dhe rrjedhja e hundës. Megjithatë, provat mbi efikasitetin e çajit të mentës kundër simptomave të alergjisë janë të kufizuara.

11. Çaji me nenexhik mund të përmirësojë përqendrimin

Pirja e çajit me nenexhik mund të ndihmojë në përmirësimin e aftësisë suaj për t'u përqendruar dhe fokusuar.

Ndërsa studimet mbi efektet e çajit të mentes në përqendrim nuk janë të disponueshme, dy studime të vogla kanë hulumtuar këtë efekt të dobishëm të vajit të mentes – të marra me gëlltitje ose thithje.

Në një studim, 24 njerëz të rinj dhe të shëndetshëm performuan dukshëm më mirë në testet njohëse kur iu dhanë kapsula me vaj mente.

Në një studim tjetër, vaji i mentes me nuhatje u zbulua se përmirësonte kujtesën dhe vigjilencën, krahasuar me ylang-ylang, një tjetër vaj esencial i njohur.

Përmbledhje: Vaji i mentes, i gjetur në çajin e mentes, mund të ndihmojë në rritjen e vigjilencës dhe kujtesës, gjë që mund të përmirësojë përqendrimin.

12. Çaji me nenexhik është i lehtë për t'u shtuar në dietën tuaj

Çaji me nenexhik është i shijshëm dhe i lehtë për t'u shtuar në dietën tuaj.

Mund ta blini në qese çaji, si çaj me gjethe të lirshme, ose thjesht të rritni mente tuajën.

Për të bërë çajin tuaj me nenexhik:

Sepse çaji i mentes është natyrshëm pa kafeinë, mund ta pini në çdo kohë të ditës.

Shijojeni atë si një trajtim pas vaktit për të ndihmuar tretjen, pasdite për të rritur energjinë tuaj ose para gjumit për t'ju ndihmuar të relaksoheni.

Përmbledhje: Çaji i mentes është një çaj i shijshëm, pa kalori dhe kafeinë që mund të shijohet në çdo kohë të ditës.

Përmbledhje

Çaji i mentes dhe përbërësit natyralë që gjenden në gjethet e mentes mund të përfitojnë shëndetin tuaj në disa mënyra.

Sugjeruar për ju: 9 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e çajit të sherebelës

Ndërsa kërkimet mbi çajin e mentes janë të kufizuara, disa studime përshkruajnë përfitimet e vajit të mentes dhe ekstrakteve të mentes.

Mente mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes, freskimin e frymëmarrjes dhe përmirësimin e përqendrimit.

Për më tepër, kjo nenexhik ka veti antibakteriale dhe mund të përmirësojë simptomat e alergjisë, dhimbjet e kokës dhe bllokimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Çaji me nenexhik është një pije e shijshme, natyralisht e ëmbël, pa kafeinë që mund të konsumohet në mënyrë të sigurtë në çdo kohë të ditës.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “12 përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca e çajit të mentes”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt