🍊 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani
Sugjeruar për ju: 7 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e farës së anise
Lexoni tani →

Përfitimet shëndetësore të kalonji

9 mënyra mbresëlënëse sesi trupi juaj përfiton nga kalonji

Kalonji, farat e nigellës ose qimnoni i zi, është i njohur për përdorimet e tij kulinare dhe mjekësore. Këtu janë 9 përfitimet mbresëlënëse shëndetësore të kalonji.

Përfitimet shëndetësore
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
9 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të farave të nigellës)
Përditësuar së fundi më Janar 31, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Maj 31, 2022.

E njohur edhe si qimnon i zi, nigella, ose me emrin shkencor Nigella sativa, kalonji i përket familjes së luleve të luleve.

Ajo rritet deri në 12 inç (30 cm) e gjatë dhe prodhon një frut me fara që përdoren si erëz me shije në shumë kuzhina.

Krahas përdorimit të tij në kuzhinë, kalonji është i njohur për vetitë e tij medicinale.

Përdorimi i tij mund të gjurmohet prej disa shekujsh si një ilaç natyral për gjithçka, nga bronkiti te diarreja.

Ky artikull diskuton 9 nga përfitimet më mbresëlënëse të kalonji të mbështetur nga shkenca, plus se si mund ta shtoni atë në dietën tuaj.

1. Kalonji është i mbushur me antioksidantë

Antioksidantët janë substanca që neutralizojnë radikalet e lira të dëmshme dhe parandalojnë dëmtimin oksidativ të qelizave.

Hulumtimet tregojnë se antioksidantët mund të kenë një efekt të fuqishëm në shëndet dhe sëmundje.

Disa studime tregojnë se antioksidantët mund të mbrojnë kundër disa lloje të kushteve kronike, duke përfshirë kancerin, diabetin, sëmundjet e zemrës dhe obezitetin.

Disa komponime të gjetura në kaloni, të tilla si timokinoni, karvakroli, t-anetoli dhe 4-terpineoli, janë përgjegjës për vetitë e tij të fuqishme antioksiduese.

Një studim me epruvetë zbuloi se vaji esencial i Kalonjës vepronte gjithashtu si një antioksidant.

Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar se si antioksidantët e gjetur në kalonji mund të ndikojnë në shëndetin e njerëzve.

Përmbledhje: Disa studime me epruveta kanë treguar se përmbajtja e lartë e antioksidantëve të kalonji mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve.

2. Kalonji mund të ulë kolesterolin

Kolesteroli është një substancë e ngjashme me yndyrën që gjendet në të gjithë trupin tuaj. Ndërsa keni nevojë për pak kolesterol, sasi të larta mund të grumbullohen në gjakun tuaj dhe të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Kalonji është veçanërisht efektiv në uljen e kolesterolit.

Një rishikim i 17 studimeve zbuloi se suplementi me kalonji shoqërohej me ulje të konsiderueshme të kolesterolit total dhe të "keq" LDL, si dhe triglicerideve në gjak.

Interesant është fakti se ai zbuloi gjithashtu se vaji i Kalonjës kishte një efekt më të madh se pluhuri i farës së Kalonjës. Megjithatë, vetëm pluhuri i farës rriti nivelet e kolesterolit "të mirë" HDL.

7 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e farës së anise
Sugjeruar për ju: 7 përfitimet shëndetësore dhe përdorimet e farës së anise

Një studim tjetër në 57 persona me diabet tregoi se suplementet me kalonji për një vit ulnin kolesterolin total dhe LDL, të gjitha duke rritur kolesterolin HDL.

Së fundmi, një studim me 94 persona me diabet pati gjetje të ngjashme, duke raportuar se marrja e 2 gramëve kalonji në ditë për 12 javë uli kolesterolin total dhe LDL.

Përmbledhje: Disa studime kanë gjetur se suplementet me kalonji mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit total dhe atë të "keq" LDL.

3. Kalonji mund të ketë veti kundër kancerit

Kalonji është i pasur me antioksidantë, të cilët ndihmojnë në neutralizimin e radikaleve të lira të dëmshme që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve si kanceri.

Studimet me epruveta kanë gjetur disa rezultate mbresëlënëse në lidhje me efektet e mundshme antikancerogjene të kalonjës dhe timokinonit, përbërësit aktiv të tij.

Për shembull, një studim me epruvetë zbuloi se timokinoni nxiti vdekjen e qelizave në qelizat e kancerit të gjakut.

Një tjetër studim me epruvetë tregoi se ekstrakti i Kalonjës ndihmon në çaktivizimin e qelizave të kancerit të gjirit.

Studime të tjera me epruveta sugjerojnë se kalonji dhe përbërësit e tij mund të jenë gjithashtu efektivë kundër disa llojeve të tjera të kancerit, duke përfshirë kancerin e pankreasit, mushkërive, qafës së mitrës, prostatës, lëkurës dhe zorrës së trashë.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë për efektet antikancerogjene të kalonji tek njerëzit. Nevojiten studime për të ekzaminuar nëse kalonji ka ndonjë përfitim për të luftuar kancerin kur përdoret si erëz ose merret si suplement.

Sugjeruar për ju: Vaj rigoni: Përfitimet shëndetësore dhe përdorimet

Përmbledhje: Studimet me epruveta kanë treguar se kalonji dhe përbërësit e tij mund të shfaqin efekte antikancerogjene.

4. Kalonji mund të ndihmojë në vrasjen e baktereve

Bakteret që shkaktojnë sëmundje janë përgjegjëse për një listë të gjatë infeksionesh të rrezikshme, duke filluar nga infeksionet e veshit deri te pneumonia.

Disa studime me epruveta kanë zbuluar se kaloni mund të ketë veti antibakteriale dhe të jetë efektiv në luftimin e llojeve të caktuara të baktereve.

Një studim aplikoi kalonji në mënyrë topike tek foshnjat me infeksion stafilokokal të lëkurës dhe zbuloi se ishte po aq efektiv sa një antibiotik standard i përdorur për të trajtuar infeksionet bakteriale.

Një tjetër studim izoloi Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës (MRSA), një lloj bakteri që është i vështirë për t'u trajtuar dhe rezistent ndaj antibiotikëve, nga plagët e pacientëve me diabet.

Kalonji vrau bakteret në një mënyrë të varur nga doza në më shumë se gjysmën e mostrave.

Disa studime të tjera me epruveta kanë treguar se kalonji mund të ndihmojë në frenimin e rritjes së MRSA-së, si dhe të shumë llojeve të tjera të baktereve.

Megjithatë, studimet tek njerëzit janë të kufizuara dhe nevojiten më shumë kërkime për të parë se si kalonji mund të ndikojë në lloje të ndryshme të baktereve në trup.

Përmbledhje: Studimet si në epruvetë ashtu edhe në njerëz kanë zbuluar se kalonji mund të jetë efektiv kundër disa llojeve të infeksioneve bakteriale.

5. Kalonji mund të lehtësojë inflamacionin

Në shumicën e rasteve, inflamacioni është një përgjigje normale imune që ndihmon në mbrojtjen e trupit kundër lëndimeve dhe infeksioneve.

Nga ana tjetër, inflamacioni kronik besohet se kontribuon në një sërë sëmundjesh, si kanceri, diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Disa studime kanë zbuluar se kalonji mund të ketë efekte të fuqishme anti-inflamatore në trup.

Në një studim në 42 njerëz me artrit reumatoid, marrja e 1000 mg vaj kalonji në ditë për tetë javë reduktoi shënuesit e inflamacionit dhe stresit oksidativ.

Sugjeruar për ju: 9 përfitime shëndetësore të qepës të bazuara në dëshmi

Në një studim tjetër, inflamacioni u shkaktua në trurin dhe palcën kurrizore te minjtë. Krahasuar me një placebo, kalonji ishte efektiv në mbrojtjen dhe shtypjen e inflamacionit.

Në mënyrë të ngjashme, një studim me epruvetë tregoi se timokinoni, përbërësi aktiv në kalonji, ndihmoi në reduktimin e inflamacionit në qelizat e kancerit të pankreasit.

Pavarësisht këtyre rezultateve premtuese, shumica e studimeve njerëzore janë të kufizuara për njerëzit me kushte specifike. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar se si kalonji mund të ndikojë në inflamacion në popullatën e përgjithshme.

Përmbledhje: Disa studime kanë zbuluar se kalonji dhe përbërësit e tij aktivë mund të ndihmojnë në reduktimin e shënuesve të inflamacionit.

6. Kalonji mund të ndihmojë në mbrojtjen e mëlçisë

Mëlçia është një organ tepër i rëndësishëm. Ai largon toksinat, metabolizon ilaçet, përpunon lëndët ushqyese dhe prodhon proteina dhe kimikate që janë thelbësore për shëndetin.

Disa studime premtuese të kafshëve kanë zbuluar se kalonji mund të ndihmojë në mbrojtjen e mëlçisë kundër lëndimeve dhe dëmtimeve.

Në një studim, minjtë iu injektuan një kimikat toksik, qoftë me ose pa kalonji. Kalonji reduktoi toksicitetin e kimikatit dhe mbron nga dëmtimi i mëlçisë dhe veshkave.

Një tjetër studim i kafshëve kishte gjetje të ngjashme, duke treguar se kalonji mbron minjtë nga dëmtimi i shkaktuar i mëlçisë, krahasuar me një grup kontrolli.

Një rishikim ia atribuoi efektet mbrojtëse të kaloni përmbajtjes së tij antioksiduese dhe aftësisë për të reduktuar inflamacionin dhe stresin oksidativ.

Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të matur se si kalonji mund të ndikojë në shëndetin e mëlçisë tek njerëzit.

Përmbledhje: Studimet e kafshëve kanë zbuluar se kalonji mund të mbrojë mëlçinë nga lëndimet dhe dëmtimet.

7. Kalonji mund të ndihmojë në rregullimin e sheqerit në gjak

Sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë shumë simptoma negative, duke përfshirë rritjen e etjes, humbjen e paqëllimshme të peshës, lodhjen dhe vështirësinë në përqendrim.

Sugjeruar për ju: Kalonji: Humbje peshe, përfitime dhe efekte anësore

Nëse lihet i pakontrolluar për një kohë të gjatë, sheqeri i lartë në gjak mund të çojë në pasoja edhe më serioze, të tilla si dëmtime nervore, ndryshime të shikimit dhe shërim të ngadalshëm të plagëve.

Disa prova tregojnë se kalonji mund të ndihmojë në mbajtjen e qëndrueshme të sheqerit në gjak dhe në këtë mënyrë të parandalojë këto efekte anësore të rrezikshme.

Një rishikim i shtatë studimeve tregoi se suplementet me kalonji përmirësonin nivelet e agjërimit dhe sheqerin mesatar në gjak.

Në mënyrë të ngjashme, një studim tjetër me 94 njerëz zbuloi se marrja e kalonji çdo ditë për tre muaj uli ndjeshëm sheqerin në gjak të agjërimit, sheqerin mesatar në gjak dhe rezistencën ndaj insulinës.

Përmbledhje: Studimet tregojnë se plotësimi me kalonji mund të ndihmojë në uljen e nivelit të sheqerit në gjak.

8. Kalonji mund të parandalojë ulcerat e stomakut

Ulcerat e stomakut janë plagë të dhimbshme që formohen kur acidet e stomakut hanë shtresën e mukusit mbrojtës që rreshton stomakun.

Disa kërkime tregojnë se kalonji mund të ndihmojë në ruajtjen e mukozës së stomakut dhe parandalimin e formimit të ulcerave.

Në një studim të kafshëve, 20 minj me ulçerë stomaku u trajtuan duke përdorur kalonji. Jo vetëm që rezultoi në efekte shëruese në rreth 83% të minjve, por ishte gjithashtu pothuajse po aq efektiv sa një ilaç i zakonshëm që përdoret për të trajtuar ulcerat e stomakut.

Një studim tjetër i kafshëve tregoi se kalonji dhe përbërësit e tij aktivë parandalonin zhvillimin e ulçerës dhe mbronin shtresën e brendshme të stomakut nga efektet e alkoolit.

Mbani në mend se kërkimet aktuale janë të kufizuara në studimet e kafshëve. Nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar se si kalonji mund të ndikojë në zhvillimin e ulçerës së stomakut tek njerëzit.

Përmbledhje: Studimet e kafshëve kanë zbuluar se kalonji mund të ndihmojë në mbrojtjen e mukozës së stomakut kundër formimit të ulçerës në stomak.

9. Kalonji është i lehtë për t'u shtuar në dietën tuaj

Ka shumë mënyra për të shtuar kalonji në dietën tuaj.

Vaji i farës së zezë: Përfitimet, dozimi dhe efektet anësore
Sugjeruar për ju: Vaji i farës së zezë: Përfitimet, dozimi dhe efektet anësore

Me një shije të hidhur që përshkruhet si një përzierje midis rigonit dhe qepëve, shpesh gjendet në kuzhinat e Lindjes së Mesme dhe Azisë Jugore.

Zakonisht është pjekur lehtë dhe më pas bluhet ose përdoret i plotë për t'i dhënë shije bukës ose gjellëve me kerri.

Disa njerëz i hanë farat të gjalla ose i përziejnë me mjaltë ose ujë. Ato gjithashtu mund të shtohen në tërshërë, smoothie ose kos.

Për më tepër, vaji ndonjëherë hollohet dhe aplikohet në mënyrë topike si një ilaç natyral që thuhet se rrit rritjen e flokëve, redukton inflamacionin dhe trajton disa sëmundje të lëkurës.

Së fundi, suplementet janë në dispozicion në formë kapsule ose xhel të butë për një dozë të shpejtë dhe të koncentruar të kalonji.

Përmbledhje: Kalonji mund të hahet i papërpunuar, të shtohet në pjata ose të përzihet me mjaltë ose ujë. Vaji gjithashtu mund të hollohet dhe të aplikohet në mënyrë topike në flokë dhe lëkurë ose të merret në formë suplementi.

Kalonji mund të mos jetë për të gjithë

Ndërsa kaloni është shoqëruar me shumë përfitime shëndetësore dhe është përgjithësisht i sigurt kur përdoret si erëz ose erëza, marrja e një suplementi të kaloni ose përdorimi i vajit të kaloni mund të ketë rreziqe.

Për shembull, ka pasur raporte të dermatitit të kontaktit pas aplikimit të kalonji në lëkurë. Nëse planifikoni ta përdorni në mënyrë topike, sigurohuni që të bëni një test patch duke aplikuar fillimisht një sasi të vogël për t'u siguruar që nuk shkakton një reagim negativ.

Për më tepër, disa studime me epruveta kanë zbuluar se kallamishtja dhe përbërësit e saj mund të ndikojnë në koagulimin e gjakut. Nëse merrni ilaçe për mpiksjen e gjakut, sigurohuni që të flisni me mjekun tuaj përpara se të merrni suplemente kalonji.

Për më tepër, ndërsa disa studime të kafshëve kanë zbuluar se kalonja mund të konsumohet në mënyrë të sigurt gjatë shtatzënisë, një studim i kafshëve zbuloi se vaji mund të ngadalësojë kontraktimet e mitrës kur përdoret në sasi të mëdha.

Sugjeruar për ju: 6 përfitimet e pjeprit të hidhur (pagurit të hidhur) dhe ekstraktit të tij

Nëse jeni shtatzënë, sigurohuni që ta përdorni me moderim dhe konsultohuni me mjekun nëse keni ndonjë shqetësim.

Përmbledhje: Aplikimi i kalonji mund të shkaktojë dermatit kontakti tek disa njerëz. Studimet e epruvetës dhe kafshëve kanë treguar se mund të ndikojë gjithashtu në koagulimin e gjakut dhe ndoshta të ngadalësojë kontraktimet e mitrës gjatë shtatzënisë.

Përmbledhje

Farat e bimës kalonji janë të njohura për përdorimet e tyre të larmishme kulinare dhe vetitë mjekësore.

Tradicionalisht e përdorur për të trajtuar një sërë sëmundjesh, kalonji është shoqëruar me një gamë të gjerë përfitimesh shëndetësore.

Megjithatë, shumë prej tyre janë ekzaminuar vetëm në epruveta ose studime te kafshët.

Megjithëse nevojiten më shumë kërkime, shtimi i kalonji në dietën tuaj ose përdorimi i tij si suplement mund të ketë një efekt të dobishëm në disa aspekte të shëndetit tuaj.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “9 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të farave të nigellës)”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt