🍌 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Përfitimet shëndetësore të qumështit të artë

10 përfitimet shëndetësore të qumështit të artë dhe si ta bëni atë

Qumështi i artë – i njohur edhe si qumësht shafrani i Indisë – është një pije e nxehtë indiane e bërë me qumësht dhe erëza të ndryshme. Këtu janë 10 përfitimet e bazuara në shkencë të qumështit të artë - dhe një recetë për ta bërë vetë.

Përfitimet shëndetësore
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
10 përfitimet shëndetësore të qumështit të artë dhe si ta bëni atë
Përditësuar së fundi më Maj 17, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Nëntor 9, 2022.

Qumështi i artë - i njohur gjithashtu si qumësht shafrani i Indisë - është një pije indiane që po fiton popullaritet në kulturat perëndimore.

Kjo pije e verdhë e ndezur prodhohet tradicionalisht duke ngrohur një lopë ose qumësht me bazë bimore me shafran të Indisë dhe erëza të tjera, si kanellë dhe xhenxhefil.

Shfaqet për përfitimet e shumta shëndetësore dhe shpesh përdoret si një ilaç alternativ për të rritur imunitetin dhe për të shmangur sëmundjen.

Këtu janë 10 përfitimet e bazuara në shkencë të qumështit të artë - dhe një recetë për ta bërë vetë.

1. Qumështi i artë është i pasur me antioksidantë

Përbërësi kryesor në qumështin e artë është shafrani i Indisë, një erëz e verdhë e njohur në kuzhinën aziatike, e cila i jep karrit ngjyrën e verdhë.

Kurkumin, përbërësi aktiv i shafranit të Indisë, është përdorur në mjekësinë Ayurvedike për shekuj me radhë për shkak të vetive të tij të fuqishme antioksiduese.

Antioksidantët janë përbërës që luftojnë dëmtimin e qelizave, duke mbrojtur trupin tuaj nga stresi oksidativ.

Ato janë thelbësore për funksionimin e qelizave tuaja dhe studimet tregojnë rregullisht se dietat e pasura me antioksidantë mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të infeksioneve dhe sëmundjeve.

Shumica e recetave të qumështit të artë përfshijnë edhe kanellën dhe xhenxhefilin, të cilët kanë veti mbresëlënëse antioksiduese.

Përmbledhje: Qumështi i artë është i pasur me antioksidantë, të cilët ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi, luftojnë sëmundjet dhe infeksionet dhe kontribuojnë në shëndetin e përgjithshëm.

2. Qumështi i artë mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe dhimbjeve të kyçeve

Përbërësit e qumështit të artë kanë veti të fuqishme anti-inflamatore.

Inflamacioni kronik mendohet se luan një rol të rëndësishëm në sëmundjet kronike, duke përfshirë kancerin, sindromën metabolike, Alzheimerin dhe sëmundjet e zemrës. Për këtë arsye, dietat e pasura me komponime anti-inflamatore mund të zvogëlojnë rrezikun e këtyre gjendjeve.

Hulumtimet tregojnë se xhenxhefili, kanella dhe kurkumina – përbërësi aktiv në shafran i Indisë – kanë veti të fuqishme anti-inflamatore.

Studimet madje sugjerojnë se efektet anti-inflamatore të kurkuminës janë të krahasueshme me ato të disa ilaçeve farmaceutike pa asnjë nga efektet anësore.

11 përfitime shëndetësore të xhenxhefilit: Efekt në nauze, tru dhe më shumë
Sugjeruar për ju: 11 përfitime shëndetësore të xhenxhefilit: Efekt në nauze, tru dhe më shumë

Këto efekte anti-inflamatore mund të zvogëlojnë dhimbjet e kyçeve nga osteoartriti dhe artriti reumatoid.

Për shembull, një studim në 45 njerëz me artrit reumatoid zbuloi se 500 miligramë kurkumin në ditë reduktonin dhimbjen e kyçeve me më shumë se 50 gram të një ilaçi të zakonshëm për artritin ose një kombinim i kurkuminës dhe ilaçit.

Në mënyrë të ngjashme, në një studim 6-javor me 247 njerëz me osteoartrit, atyre që iu dha ekstrakt xhenxhefili përjetuan më pak dhimbje dhe kërkonin më pak ilaçe kundër dhimbjeve sesa atyre që iu dha një placebo.

Përmbledhje: Shafrani i Indisë, xhenxhefili dhe kanella, përbërësit kryesorë të qumështit të artë, kanë veti të forta anti-inflamatore që mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe dhimbjen e kyçeve.

3. Qumështi i artë mund të jetë i mirë për trurin tuaj

Studimet tregojnë se kurkumina mund të rrisë nivelet e faktorit neurotrofik që rrjedh nga truri (BDNF). BDNF është një përbërës që ndihmon trurin tuaj të krijojë lidhje të reja dhe nxit rritjen e qelizave të trurit.

Nivelet e ulëta të BDNF mund të lidhen me çrregullime të trurit, duke përfshirë Alzheimerin.

Përbërësit e tjerë gjithashtu mund të ofrojnë përfitime.

Për shembull, një nga shenjat dalluese të Alzheimerit është akumulimi i një proteine specifike në tru të quajtur proteina tau. Studimet e epruvetëve dhe kafshëve sugjerojnë se përbërjet në kanellë mund të ndihmojnë në reduktimin e këtij grumbullimi.

Për më tepër, kanella duket se redukton simptomat e sëmundjes së Parkinsonit dhe përmirëson funksionin e trurit në studimet e kafshëve.

Sugjeruar për ju: 10 përfitimet e provuara shëndetësore të shafranit të Indisë dhe kurkumin

Xhenxhefili gjithashtu mund të përmirësojë funksionin e trurit duke përmirësuar kohën e reagimit dhe kujtesën. Për më tepër, në studimet e kafshëve, xhenxhefili mbron nga humbja e funksionit të trurit të lidhur me moshën.

Thënë kështu, nevojiten kërkime të mëtejshme njerëzore për të kuptuar plotësisht efektet e këtyre përbërësve në kujtesën dhe funksionin e trurit.

Përmbledhje: Disa përbërës në qumështin e artë mund të ndihmojnë në ruajtjen e kujtesës dhe zvogëlimin e rënies së funksionit të trurit nga sëmundja e Alzheimerit dhe Parkinsonit.

4. Qumështi i artë mund të përmirësojë disponimin

Shafrani i Indisë - veçanërisht, përbërësi i tij aktiv kurkumin - mund të rrisë disponimin dhe të zvogëlojë simptomat e depresionit.

Në një studim 6-javor, 60 individë me çrregullime të mëdha depresive morën kurkumin, një antidepresant ose një kombinim.

Ata që u morën vetëm kurkumin përjetuan përmirësime të ngjashme me ato që iu dhanë ilaqet kundër depresionit, ndërsa grupi i kombinimit vuri re përfitimet më të mëdha.

Depresioni gjithashtu mund të lidhet me nivele të ulëta të faktorit neurotrofik që rrjedh nga truri (BDNF). Meqenëse kurkumina duket se rrit nivelet e BDNF, mund të ketë potencialin për të reduktuar simptomat e depresionit.

Thënë kështu, pak studime janë kryer në këtë fushë dhe nevojiten më shumë përpara se të bëhen përfundime të qëndrueshme.

Përmbledhje: Kurkumina, përbërësi aktiv i shafranit të Indisë, mund të ndihmojë në uljen e simptomave të depresionit. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime.

5. Qumështi i artë mund të mbrojë kundër sëmundjeve të zemrës

Sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën. Është interesante se kanella, xhenxhefili dhe shafrani i Indisë – përbërësit kritikë në qumështin e artë – kanë qenë të lidhura me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Për shembull, një rishikim i 10 studimeve arriti në përfundimin se 120 mg kanellë në ditë mund të ulë kolesterolin total, trigliceridet dhe nivelet e LDL-së "të këqija" ndërsa rrisin nivelet "të mira" të HDL.

Sugjeruar për ju: Shafrani i Indisë dhe xhenxhefili: Përfitimet dhe përdorimet e kombinuara

Në një studim tjetër, 41 pjesëmarrësve me diabet të tipit 2 iu dhanë 2 gram pluhur xhenxhefili në ditë. Në fund të studimit 12-javor, faktorët e matur të rrezikut për sëmundjet e zemrës ishin 23-28% më të ulëta.

Për më tepër, kurkumina mund të përmirësojë funksionin e rreshtave të enëve të gjakut - të njohur si funksioni endotelial. Funksioni i duhur i endotelit është thelbësor për një zemër të shëndetshme.

Në një studim, njerëzve që i nënshtroheshin një operacioni në zemër iu dhanë ose 4 gram kurkumin ose një placebo disa ditë para dhe pas operacionit të tyre.

Ata që morën kurkumin kishin 65% më pak gjasa të përjetonin një atak në zemër gjatë qëndrimit të tyre në spital sesa njerëzit në grupin placebo.

Këto veti anti-inflamatore dhe antioksidante mund të mbrojnë edhe nga sëmundjet e zemrës. Megjithatë, studimet janë të vogla dhe të largëta, dhe nevojiten më shumë përpara se të bëhen përfundime të qëndrueshme.

Përmbledhje: Shafrani i Indisë, xhenxhefili dhe kanella - përbërësit kryesorë në qumështin e artë - të gjithë kanë veti që mund të përfitojnë funksionin e zemrës dhe mbrojnë kundër sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të konfirmuar këto efekte.

6. Qumështi i artë mund të ulë nivelet e sheqerit në gjak

Përbërësit në qumështin e artë, veçanërisht xhenxhefili dhe kanella, mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak.

Për shembull, 1-6 gram kanellë në ditë mund të ulë nivelin e sheqerit në gjak deri në 29%. Për më tepër, kanella mund të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës.

Qelizat rezistente ndaj insulinës janë më pak të afta të marrin sheqerin nga gjaku juaj, kështu që ulja e rezistencës ndaj insulinës në përgjithësi ul nivelet e sheqerit në gjak.

Kanella zvogëlon sasinë e glukozës që përthithet në zorrët pas një vakti, gjë që mund të përmirësojë më tej kontrollin e sheqerit në gjak.

Në mënyrë të ngjashme, shtimi rregullisht i sasive të vogla të xhenxhefilit në dietën tuaj mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak të agjërimit deri në 12.%.

Një dozë e vogël ditore e xhenxhefilit mund të ulë gjithashtu nivelet e hemoglobinës A1C deri në 10% - një tregues i kontrollit afatgjatë të sheqerit në gjak.

Provat bazohen në vetëm disa studime dhe nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar këto vëzhgime.

Vlen të përmendet se shumica e recetave të qumështit të artë ëmbëlsohen me mjaltë ose shurup panje. Përfitimet për uljen e sheqerit në gjak, nëse ka, ka të ngjarë të jenë të pranishme vetëm kur pini varietete të pa ëmbëlsuara.

Sugjeruar për ju: 11 përfitime shëndetësore të kanellës të bazuara në dëshmi

Përmbledhje: Kanella dhe xhenxhefili, dy përbërës kryesorë në qumështin e artë, mund të ulin nivelet e sheqerit në gjak dhe të përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime.

7. Qumështi i artë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit

Kanceri është një sëmundje e karakterizuar nga rritja e pakontrolluar e qelizave.

Përveç trajtimeve konvencionale, po kërkohen gjithnjë e më shumë mjete alternative kundër kancerit. Është interesante se disa kërkime sugjerojnë se erëzat e përdorura në qumështin e artë mund të ofrojnë disa përfitime.

Për shembull, disa studime me epruveta ia atribuojnë vetitë kundër kancerit 6-gingerol, një substancë në sasi të mëdha në xhenxhefilin e papërpunuar.

Në mënyrë të ngjashme, studimet laboratorike dhe të kafshëve raportojnë se përbërjet e kanellës mund të ndihmojnë në reduktimin e rritjes së qelizave kancerogjene.

Kurkumin, përbërësi aktiv në shafran i Indisë, mund të vrasë gjithashtu qelizat e izoluara të kancerit në një epruvetë dhe të parandalojë rritjen e enëve të reja të gjakut në tumore, duke kufizuar aftësinë e tyre për t'u përhapur.

Thënë kështu, dëshmitë e përfitimeve kundër kancerit të xhenxhefilit, kanellës dhe kurkuminit te njerëzit mbeten të kufizuara.

Për më tepër, rezultatet e studimit janë kontradiktore dhe është e paqartë se sa nga secili përbërës duhet të konsumohet për të arritur këto përfitime.

Përmbledhje: Studimet tregojnë se kanella, xhenxhefili dhe shafrani i Indisë mund të ofrojnë mbrojtje kundër kancerit. Megjithatë, rezultatet janë kontradiktore dhe nevojiten kërkime shtesë.

8. Qumështi i artë ka veti antibakteriale, antivirale dhe antifungale

Në Indi, qumështi i artë përdoret shpesh si një ilaç shtëpiak kundër ftohjes. Pija e verdhë është e njohur për vetitë e saj për të forcuar imunitetin.

Studimet me epruveta sugjerojnë se kurkumina ka veti antibakteriale, antivirale dhe antifungale, të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin dhe luftimin e infeksioneve.

Megjithëse rezultatet e studimeve të epruvetës janë premtuese, aktualisht nuk ka asnjë provë që qumështi i artë redukton infeksionet tek njerëzit.

12 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të çajit me kanellë
Sugjeruar për ju: 12 përfitime mbresëlënëse shëndetësore të çajit me kanellë

Për më tepër, përbërësit në xhenxhefil të freskët mund të pengojnë rritjen e disa baktereve. Ekstrakti i xhenxhefilit mund të luftojë virusin sincicial të frymëmarrjes njerëzore (HRSV), një shkak i zakonshëm i infeksioneve të frymëmarrjes.

Në mënyrë të ngjashme, studimet e testeve laboratorike tregojnë se cinamaldehidi, përbërësi aktiv në kanellë, mund të parandalojë rritjen e baktereve. Përveç kësaj, mund të ndihmojë në trajtimin e infeksioneve të traktit respirator të shkaktuar nga kërpudhat.

Përbërësit në qumështin e artë kanë gjithashtu veti të forta antioksiduese dhe anti-inflamatore, të cilat mund të forcojnë sistemin tuaj imunitar.

Përmbledhje: Përbërësit e përdorur për të bërë qumështin e artë kanë veti antibakteriale dhe antivirale, të cilat mund të mbrojnë trupin tuaj nga infeksionet. Vetitë e tyre antioksidante dhe anti-inflamatore mund të forcojnë gjithashtu sistemin tuaj imunitar.

9. Qumështi i artë mund të përmirësojë tretjen

Dispepsia kronike, e njohur gjithashtu si dispepsi, karakterizohet nga dhimbje dhe parehati në pjesën e sipërme të stomakut tuaj.

Zbrazja e vonuar e stomakut është një shkak i mundshëm i dispepsisë. Xhenxhefili, një nga përbërësit e përdorur në qumështin e artë, mund të ndihmojë në lehtësimin e kësaj gjendjeje duke përshpejtuar zbrazjen e stomakut tek njerëzit që vuajnë nga dispepsia.

Hulumtimet tregojnë më tej se shafrani i Indisë, një përbërës tjetër i përdorur për të bërë qumësht të artë, mund të ndihmojë në reduktimin e simptomave të dispepsisë. Shafrani i Indisë mund të përmirësojë gjithashtu tretjen e yndyrës duke rritur prodhimin e biliare deri në 62%.

Së fundi, studimet tregojnë se shafrani i Indisë mund të ndihmojë në ruajtjen e tretjes së duhur dhe parandalimin e shpërthimeve te individët me kolit ulceroz, një çrregullim inflamator i tretjes që rezulton në ulçera në zorrë.

Përmbledhje: Xhenxhefili dhe shafrani i Indisë, dy përbërës në qumështin e artë, mund të ndihmojnë në lehtësimin e dispepsisë. Shafrani i Indisë mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e simptomave te njerëzit me kolit ulceroz.

10. Qumështi i artë mund të kontribuojë në kocka më të forta

Si qumështi i lopës ashtu edhe qumështi i pasuruar i bimëve janë përgjithësisht të pasur me kalcium dhe vitaminë D - dy lëndë ushqyese thelbësore për ndërtimin dhe ruajtjen e kockave të forta.

Sugjeruar për ju: 12 barishte dhe erëza të fuqishme Ayurvedic me përfitime shëndetësore

Nëse dieta juaj është shumë e ulët në kalcium, trupi juaj largon kalciumin nga kockat tuaja për të ruajtur nivelet normale të kalciumit në gjakun tuaj. Me kalimin e kohës, kjo i bën kockat të dobëta dhe të brishta, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të kockave, të tilla si osteopenia dhe osteoporoza.

Vitamina D kontribuon në kocka më të forta duke përmirësuar aftësinë e zorrëve për të absorbuar kalciumin nga dieta juaj. Nivelet e ulëta të vitaminës D në trupin tuaj mund të çojnë në kocka të dobëta dhe të brishta, edhe nëse dieta juaj është e pasur me kalcium.

Megjithëse qumështi i lopës përmban natyrshëm kalcium dhe shpesh është i pasuruar me vitaminë D, jo i gjithë qumështi i bimëve është i pasur me këto dy lëndë ushqyese.

Nëse preferoni ta bëni qumështin tuaj të artë duke përdorur qumësht me bazë bimore, zgjidhni një të pasuruar me kalcium dhe vitaminë D për më shumë përfitime në forcimin e kockave.

Përmbledhje: Qumështi i artë mund të jetë i pasur me kalcium dhe vitaminë D, në varësi të qumështit që përdorni. Të dyja këto lëndë ushqyese kontribuojnë në një skelet të fortë, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve të kockave, të tilla si osteopenia dhe osteoporoza.

Si të bëni qumësht të artë

Qumështi i artë është i lehtë për t'u bërë në shtëpi. Për një porcion të vetëm qumështi të artë ose rreth një filxhan, thjesht ndiqni këtë recetë:

Përbërësit:

Udhëzimet:

Për të bërë qumështin e artë, thjesht përzieni të gjithë përbërësit në një tenxhere ose tenxhere të vogël dhe lërini të ziejnë. Ulni zjarrin dhe ziejini për rreth 10 minuta ose derisa të kenë aromë dhe shije. Kullojeni pijen përmes një kulleje të imët në gota dhe sipër me një majë kanelle.

Qumështi i artë gjithashtu mund të përgatitet paraprakisht dhe të ruhet në frigorifer deri në pesë ditë. Thjesht ngroheni përsëri përpara se ta pini.

Sugjeruar për ju: 10 suplemente që luftojnë inflamacionin

Përmbledhje: Qumështi i artë bëhet lehtësisht në shtëpi duke ndjekur recetën e mësipërme. Thjesht përzieni përbërësit në një tenxhere ose tenxhere dhe ngrohni për një pije të shijshme dhe të shëndetshme.

Përmbledhje

Qumështi i artë është një pije e shijshme e ngarkuar me antioksidantë që mund të ofrojë një sërë përfitimesh shëndetësore, duke filluar nga një tru dhe zemër më të shëndetshme deri tek kockat më të forta, tretje e përmirësuar dhe një rrezik më i ulët i sëmundjeve.

Për të përfituar sa më shumë përfitime shëndetësore, përdorni qumësht me kalcium dhe vitaminë D dhe kufizoni sasinë e mjaltit ose shurupit që shtoni në pije.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “10 përfitimet shëndetësore të qumështit të artë dhe si ta bëni atë”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt