🍌 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani
Sugjeruar për ju: Shafrani i Indisë dhe xhenxhefili: Përfitimet dhe përdorimet e kombinuara
Lexoni tani →

Përfitimet shëndetësore të hudhrës dhe xhenxhefilit

7 përfitime mbresëlënëse të kombinimit të hudhrës dhe xhenxhefilit

Hudhra dhe xhenxhefili kanë secila përfitime mbresëlënëse shëndetësore. Ky artikull shqyrton 7 përfitimet e mundshme të konsumimit të tyre së bashku.

Përfitimet shëndetësore
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
7 përfitime mbresëlënëse të kombinimit të hudhrës dhe xhenxhefilit
Përditësuar së fundi më Korrik 19, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Maj 16, 2023.

Hudhra dhe xhenxhefili janë të famshëm për përfitimet e tyre shëndetësore.

Dekada kërkimesh shkencore kanë treguar se këta përbërës të njohur kanë veti anti-inflamatore dhe antioksiduese dhe mund të ofrojnë njëfarë mbrojtjeje kundër sëmundjeve.

Kombinimi i tyre gjithashtu mund të ketë efekte në promovimin e shëndetit. Ju mund ta bëni këtë duke i konsumuar në pjata si të skuqura dhe supa ose duke i plotësuar ato.

Ky artikull eksploron 7 përfitime të mundshme mbresëlënëse të ngrënies së hudhrës dhe xhenxhefilit së bashku.

1. Hudhra dhe xhenxhefili ofrojnë përfitime anti-inflamatore

Një nga përfitimet më të njohura të xhenxhefilit dhe hudhrës është aftësia e tyre për të ulur inflamacionin.

Megjithëse reagimi inflamator i trupit është thelbësor për t'ju mbajtur të shëndetshëm, inflamacioni kronik lidhet me përparimin e shumë sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe disa lloje kanceri.

Hudhra dhe xhenxhefili përmbajnë komponime të fuqishme bimore anti-inflamatore që mund të ndihmojnë në frenimin e proteinave pro-inflamatore të lidhura me inflamacionin kronik.

Është interesante që përgatitjet e ndryshme të hudhrës përmbajnë lloje të ndryshme të përbërjeve organosulfurike anti-inflamatore.

Hudhra e freskët është e mbushur me:

Pluhuri i thatë i hudhrës përmban komponimet:

Hudhra e bluar ofron:

Xhenxhefili është gjithashtu i ngarkuar me substanca anti-inflamatore, duke përfshirë përbërjet fenolike gingerols dhe shogaols.

Disa studime kanë treguar se xhenxhefili dhe hudhra kanë efekte anti-inflamatore.

Për shembull, studimet kanë treguar se hudhra dhe xhenxhefili reduktojnë shënuesit e inflamacionit tek njerëzit. Të dy ushqimet ulin nivelet tuaja të këtyre proteinave pro-inflamatore:

Një rishikim i vitit 2020 i 17 studimeve me cilësi të lartë zbuloi se suplementet e hudhrës reduktuan ndjeshëm CRP. Ai zbuloi gjithashtu se një lloj tjetër suplementi i hudhrës, i quajtur ekstrakt i vjetër i hudhrës, uli ndjeshëm CRP dhe TNF-α.

Shafrani i Indisë dhe xhenxhefili: Përfitimet dhe përdorimet e kombinuara
Sugjeruar për ju: Shafrani i Indisë dhe xhenxhefili: Përfitimet dhe përdorimet e kombinuara

Një përmbledhje e vitit 2020 e 109 studimeve me cilësi të lartë zbuloi se xhenxhefili mund të jetë veçanërisht efektiv kur njerëzit me artrit e përdorin atë për të reduktuar inflamacionin dhe dhimbjen.

Dihet pak për efektet e kombinuara të xhenxhefilit dhe hudhrës në inflamacionin tek njerëzit. Megjithatë, bazuar në hulumtimet në dispozicion, ka të ngjarë që përdorimi i hudhrës dhe xhenxhefilit së bashku mund të ndihmojë në reduktimin e shënuesve të inflamacionit.

Përmbledhje: Studimet tregojnë se hudhra dhe xhenxhefili të dyja veçmas ofrojnë efekte të fuqishme anti-inflamatore. Bazuar në rezultatet nga kërkimet klinike, ka të ngjarë që kombinimi i hudhrës dhe xhenxhefilit do të ofronte përfitime anti-inflamatore.

2. Hudhra dhe xhenxhefili mund të mbrojnë kundër dëmtimit qelizor

Stresi oksidativ ndodh kur një mbingarkesë e molekulave të quajtura specie reaktive e oksigjenit (ROS) mposht mbrojtjen e trupit tuaj.

Sistemi mbrojtës antioksidant i trupit përfshin enzima antioksiduese, të tilla si superoksid dismutaza dhe glutathione peroksidaza. Këto ndihmojnë në mbajtjen e nivelit të ROS në ekuilibër. Megjithatë, kur ky sistem është i mbingarkuar, ndodh stresi oksidativ, i cili çon në dëmtime qelizore.

Studimet tregojnë se hudhra dhe xhenxhefili mund të ndihmojnë në reduktimin e shënuesve të stresit oksidativ, duke përfshirë përbërjen shumë reaktive dhe të dëmshme malondialdehide.

Sugjeruar për ju: 9 përfitimet dhe përdorimet e gjetheve të kerit

Një studim i vitit 2015 u dha njerëzve me diabet të tipit 2 2 gram pluhur xhenxhefili në ditë për 12 javë. Në fund të këtij trajtimi, ata kishin ulur ndjeshëm nivelet e malondialdehidit në gjak në krahasim me një grup kontrolli.

Një studim i vitit 2016 tregoi se marrja e suplementeve të xhenxhefilit reduktonte nivelet e malondialdehidit dhe shënuesit inflamator TNF-α te njerëzit me tuberkuloz.

Një studim i vitit 2008 me 13 njerëz të moshuar zbuloi se marrja e suplementeve të hudhrës çdo ditë për 1 muaj uli nivelet e malondialdehidit dhe rrit nivelet e enzimave antioksiduese superoksid dismutaza dhe glutathione peroksidaza.

Për më tepër, një studim i vitit 2020 në minjtë me sëmundjen Alzheimer tregoi se trajtimi i kombinuar me ekstraktin e hudhrës, xhenxhefilit dhe specit djegës rriti ndjeshëm nivelet e enzimave mbrojtëse superoksid dismutaza dhe glutathione peroxidase.

Gjithashtu uli ndjeshëm nivelet e përbërjes së dëmshme malondialdehide.

Përmbledhje: Studimet tek njerëzit dhe brejtësit tregojnë se hudhra dhe xhenxhefili mund të ndihmojnë në reduktimin e shënuesve të stresit oksidativ dhe mund të ndihmojnë në rritjen e mbrojtjes antioksiduese.

3. Hudhra dhe xhenxhefili mund të përfitojnë shëndetin kognitiv

Konsumimi i rregullt i hudhrës dhe xhenxhefilit ose marrja e suplementeve të hudhrës dhe xhenxhefilit mund të ndihmojë në mbrojtjen e trurit tuaj dhe përmirësimin e njohjes.

Disa studime të popullsisë kanë sugjeruar se konsumimi i hudhrës mund të jetë veçanërisht i dobishëm për mbrojtjen kundër dëmtimit njohës në popullata të caktuara.

Një studim i popullsisë i vitit 2019 që përfshiu 27,437 njerëz të moshuar kinezë zbuloi se ata që konsumonin hudhër më shpesh kishin më pak gjasa të përjetonin dëmtime njohëse. Ata gjithashtu jetuan më gjatë se ata që konsumonin rrallë hudhër.

Sugjeruar për ju: 7 përfitimet e dëshmuara shëndetësore të arrave braziliane

Shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë studime mbi këtë fenomen, duke përfshirë kërkime mbi grupe të tjera njerëzish.

Studimet kanë treguar se marrja e pluhurit të hudhrës mund të përmirësojë kujtesën dhe vëmendjen tek të rriturit e shëndetshëm.

Hulumtimet sugjerojnë se përbërësit organosulfurik në hudhër mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër inflamacionit dhe degjenerimit të qelizave nervore.

Hulumtimet gjithashtu kanë lidhur xhenxhefilin me përfitimet njohëse. Në një studim të vitit 2011, marrja e 400 ose 800 mg ekstrakt xhenxhefili në ditë për 2 muaj ndihmoi në përmirësimin e performancës njohëse dhe kujtesës tek gratë e shëndetshme, krahasuar me një placebo.

Për më tepër, studimet e kafshëve sugjerojnë se marrja e xhenxhefilit mund të ndihmojë në uljen e dëmtimit të trurit, mbrojtjen kundër sëmundjeve neurodegjenerative dhe rritjen e niveleve të enzimave antioksiduese në tru.

Përmbledhje: Xhenxhefili dhe hudhra mund të përfitojnë shëndetin e trurit duke mbrojtur kundër rënies njohëse dhe duke përmirësuar funksionin kognitiv.

4. Hudhra dhe xhenxhefili mund të ulin faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës

Studimet kanë treguar se hudhra dhe xhenxhefili kanë veti të forta mbrojtëse të zemrës dhe mund të ndihmojnë në uljen e disa faktorëve të rrezikut të sëmundjeve të zemrës, duke përfshirë:

Një përmbledhje e vitit 2014 e 22 studimeve me cilësi të lartë zbuloi se konsumimi i pluhurit të hudhrës uli ndjeshëm nivelet e kolesterolit total dhe LDL (të keq) dhe nivelet e sheqerit në gjak të agjërimit dhe presionit të gjakut.

Studime të tjera kanë treguar se hudhra ndihmon në uljen e presionit të gjakut, sheqerit në gjak dhe kolesterolit dhe ndihmon në parandalimin e aterosklerozës ose grumbullimit të pllakave në arterie.

Studimet kanë lidhur gjithashtu xhenxhefilin me përfitimet e shëndetit të zemrës.

Një studim i vitit 2017 që përfshin 4628 pjesëmarrës zbuloi se konsumimi i 1 gram xhenxhefil në ditë ul rrezikun e njerëzve për presion të lartë të gjakut dhe sëmundje koronare të zemrës me 8% dhe 13%, respektivisht.

Suplementet e xhenxhefilit mund të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e kontrollit të sheqerit në gjak dhe në uljen e niveleve të triglicerideve, kolesterolit total dhe shënuesve inflamatorë te njerëzit me diabet. Kjo është e rëndësishme sepse njerëzit me diabet kanë një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës.

Sugjeruar për ju: 10 suplemente që luftojnë inflamacionin

Prandaj, konsumimi rregullisht i hudhrës dhe xhenxhefilit ose marrja e suplementeve të hudhrës dhe xhenxhefilit mund t'ju ndihmojë të promovoni shëndetin e zemrës.

Sidoqoftë, duhet të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni suplemente me dozë të lartë të hudhrës dhe xhenxhefilit, sepse ato mund të ndërveprojnë me medikamente të caktuara. Këto përfshijnë holluesit e gjakut, të cilët profesionistët e kujdesit shëndetësor i përdorin për të trajtuar sëmundjet e zemrës.

Përmbledhje: Studimet tregojnë se xhenxhefili dhe hudhra mund të ndihmojnë në reduktimin e faktorëve të rrezikut për sëmundjet e zemrës si presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e larta të lipideve në gjak dhe ndihmojnë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës.

5. Hudhra dhe xhenxhefili mund të jenë të dobishëm për ata me diabet

Hudhra dhe xhenxhefili mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe përmirësimin e shënuesve të tjerë shëndetësorë tek njerëzit me diabet, veçanërisht nëse i merrni ato në formë suplementi.

Një studim i vitit 2020 me 103 persona me diabet të tipit 2 u dha pjesëmarrësve 1.2 gram suplemente xhenxhefili çdo ditë për 90 ditë. Ata që e morën atë përjetuan një ulje më të madhe të niveleve të sheqerit në gjak dhe kolesterolit total sesa ata që morën një placebo.

Një përmbledhje e vitit 2018 që përfshinte 10 studime me cilësi të lartë zbuloi se marrja e suplementeve të xhenxhefilit rriti kolesterolin HDL (të mirë) mbrojtës të zemrës dhe uli nivelet në gjak të hemoglobinës A1c (HbA1c).

Kjo molekulë është një shënues i kontrollit afatgjatë të sheqerit në gjak, sheqerit në gjak të agjërimit dhe kolesterolit LDL (të keq). Pra, kur zvogëlohet, tregon se shëndeti juaj po përmirësohet.

Studimet sugjerojnë se suplementet e hudhrës mund të jenë të dobishme edhe për njerëzit me diabet.

Një përmbledhje e vitit 2018 e 33 studimeve zbuloi se suplementet e hudhrës ishin më efektive se trajtimet me placebo në reduktimin e triglicerideve, sheqerit në gjak të agjërimit, kolesterolit total, kolesterolit LDL (të keq) dhe HbA1c te njerëzit me diabet.

11 përfitime të dëshmuara shëndetësore të hudhrës
Sugjeruar për ju: 11 përfitime të dëshmuara shëndetësore të hudhrës

Një përmbledhje e vitit 2017 përfshiu nëntë studime të cilësisë së lartë që u dhanë njerëzve me diabet të tipit 2 shtesa ditore të hudhrës në doza prej 0,05-1,5 gram. Pjesëmarrësit që morën këtë trajtim pësuan ulje të ndjeshme të niveleve të sheqerit në gjak dhe lipideve në gjak.

Nëse dëshironi të përdorni suplemente hudhër dhe xhenxhefil për të trajtuar diabetin ose nivelet e larta të sheqerit në gjak, konsultohuni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për t'u siguruar që është e sigurt.

Përmbledhje: Hudhra dhe xhenxhefili mund të përfitojnë ata me diabet duke ndihmuar në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe përmirësimin e shënuesve të tjerë shëndetësorë. Kontrolloni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni suplemente me dozë të lartë të hudhrës dhe xhenxhefilit.

6. Vetitë e mundshme antikancerogjene

Disa prova sugjerojnë se një dietë e pasur me hudhër dhe xhenxhefil mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër disa llojeve të kancerit. Kjo mund të jetë për shkak të përqendrimit të tyre të përbërjeve anti-inflamatore dhe antioksidante që ndihmojnë në mbrojtjen kundër dëmtimit qelizor.

Për shembull, rezultatet nga studimet e popullsisë kanë sugjeruar se njerëzit që konsumojnë më shumë hudhër në dietën e tyre kanë më pak gjasa të zhvillojnë kancer kolorektal.

Një studim i vitit 2020 me 660 gra portorikane zbuloi se konsumi i lartë i hudhrës dhe qepës lidhej me një rrezik të reduktuar të kancerit të gjirit.

Studimet kanë zbuluar gjithashtu se marrja e hudhrës ul rrezikun e kancerit të mushkërive dhe kancerit të stomakut.

Shumë studime me epruveta dhe kafshë kanë zbuluar se xhenxhefili ka efekte antikancerogjene kundër disa llojeve të qelizave kancerogjene, duke përfshirë:

Edhe pse këto rezultate janë inkurajuese, xhenxhefili dhe hudhra nuk mund të zëvendësojnë trajtimin e kancerit. Nëse keni kancer, mos përdorni suplemente me hudhër dhe xhenxhefil, përveç nëse ekipi juaj i kujdesit shëndetësor i miraton ato.

Sugjeruar për ju: Cilat janë majat e kakaos? Ushqyerja, përfitimet dhe përdorimet e kuzhinës

Përmbledhje: Hulumtimet sugjerojnë se konsumimi i një diete të pasur me hudhër dhe xhenxhefil mund të ofrojë një mbrojtje kundër disa llojeve të kancerit. Nëse jeni duke marrë trajtim për kancerin, ndiqni këshillat e ekipit tuaj të kujdesit shëndetësor.

7. Hudhra dhe xhenxhefili mund të nxisin një përgjigje të shëndetshme imune

Hudhra dhe xhenxhefili kanë veti të fuqishme anti-inflamatore, antioksidante, antivirale dhe antimikrobike. Kështu, shtimi i tyre në dietën tuaj mund të ndihmojë në mbajtjen e sistemit tuaj imunitar të shëndetshëm.

Hudhra përmban alicinë dhe komponime dialil sulfide që mund të ndihmojnë në rritjen e aktivitetit të qelizave imune dhe pengojnë shprehjen e proteinave inflamatore si interleukina 1 beta (IL-1β) dhe TNF-α.

Ato gjithashtu mund të ulin prodhimin e molekulave të dëmshme duke shtypur disa enzima.

Xhenxhefili gjithashtu mund të ndihmojë në promovimin e shëndetit imunitar duke penguar qelizat tuaja të prodhojnë proteina që nxisin inflamacionin, si TNF-α dhe interleukin-8 (IL-8).

Një studim i vitit 2019 me 70 persona me artrit reumatoid u dha pjesëmarrësve 1.5 gram pluhur xhenxhefili në ditë për 12 javë.

Studimi zbuloi se pluhuri i xhenxhefilit rrit shprehjen e gjeneve që ndihmuan në parandalimin e një reaksioni autoimun. Gjithashtu uli shprehjen e gjeneve që nxisin inflamacionin.

Hudhra dhe xhenxhefili ofrojnë efekte të fuqishme antivirale dhe antibakteriale kundër patogjenëve të ndryshëm, duke përfshirë gripin dhe infeksionet e frymëmarrjes.

Për më tepër, provat e kufizuara sugjerojnë se marrja e suplementeve të ekstraktit të hudhrës së vjetër mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të qelizave imune dhe zvogëlimin e ashpërsisë së simptomave të ftohjes dhe gripit te njerëzit e shëndetshëm. Megjithatë, shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë kërkime në këtë fushë.

Përmbledhje: Hudhra dhe xhenxhefili mund të përfitojnë sistemin imunitar duke ulur inflamacionin dhe duke rritur funksionin e qelizave imune. Megjithatë, kërkimet në këtë fushë janë të kufizuara dhe shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë studime mbi njerëzit.

Përmbledhje

Shkencëtarët kanë ditur për përfitimet shëndetësore të hudhrës dhe xhenxhefilit për dekada. Megjithatë, ka një studim të kufizuar mbi efektet e mundshme shëndetësore të kombinimit të hudhrës dhe xhenxhefilit, qoftë në dietën tuaj apo si suplemente.

Sugjeruar për ju: Quercetin: Përfitimet, ushqimet, dozimi dhe efektet anësore

Studimet tregojnë se xhenxhefili dhe hudhra ofrojnë përfitime të rëndësishme shëndetësore.

Megjithëse studimet mbi efektet e kombinuara të hudhrës dhe xhenxhefilit janë të pakta, shtimi i këtyre përbërësve të fuqishëm në dietën tuaj ndoshta do të përfitojë disi shëndetin tuaj.

Megjithatë, nëse doni të merrni suplemente me dozë të lartë të hudhrës dhe xhenxhefilit, flisni fillimisht me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni një gjendje mjekësore ose jeni duke marrë ilaçe.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “7 përfitime mbresëlënëse të kombinimit të hudhrës dhe xhenxhefilit”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt