3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

Bukë Ezekiel

Pse buka Ezekiel është buka më e shëndetshme që mund të hani

Buka Ezekiel është bërë nga kokrra të mbirë dhe nuk përmban sheqerna të shtuar. Muchshtë shumë më e shëndetshme se shumica e bukës komerciale në treg. Këtu keni gjithçka që duhet të dini për këtë bukë të mbirë.

Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
Bukë Ezekiel
Përditësuar së fundi më Janar 25, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shtator 14, 2021.

Buka Ezekiel është aq e shëndetshme sa buka mund të marrë.

Bukë Ezekiel

Shtë një lloj bukë e mbirë, e bërë nga një sërë drithërash dhe bishtajore që kanë filluar të mbijnë (mbin).

Krahasuar me bukën e bardhë, e cila është bërë me miell gruri të rafinuar, buka Ezekiel është shumë më e pasur me lëndë ushqyese të shëndetshme dhe fibra.

Por a është aq e shëndetshme sa pretendojnë tregtarët? Ky artikull hedh një vështrim më të afërt.

Çfarë është buka e Ezekielit?

Buka Ezekiel është e ndryshme për disa arsye.

Ndërsa shumica e llojeve të bukës përmbajnë sheqer të shtuar, buka Ezekiel nuk përmban asnjë.

Isshtë bërë gjithashtu nga drithërat organike, të mbirura. Procesi i mbirjes ndryshon përbërjen ushqyese të kokrrave në mënyrë të konsiderueshme.

Në kontrast me shumicën e bukëve komerciale, të cilat përbëhen kryesisht nga grurë të rafinuar ose grurë të tërë të pluhurosur, buka Ezekiel përmban disa lloje të ndryshme drithërash dhe bishtajore:

Të gjitha kokrrat dhe bishtajoret rriten në mënyrë organike dhe lihen të mbijnë para se të përpunohen, përzihen së bashku dhe piqen për të prodhuar produktin përfundimtar.

Gruri, elbi dhe magjia përmbajnë të gjitha gluten, kështu që buka Ezekiel nuk është në pyetje për njerëzit me sëmundje celiac ose intolerancë ndaj glutenit.

Përmbledhje: Buka Ezekiel është bërë nga gruri i tërë, i mbirë, elb, lakër, mel, sojë dhe thjerrëza. Ajo tregtohet si një zgjedhje më e shëndetshme sesa buka e bardhë konvencionale.

Çfarë bën mbirja?

Edhe pse kokrrat si gruri ose misri duken të thjeshta nga jashtë, ato përmbajnë makineri molekulare jashtëzakonisht komplekse.

Ka gjene, proteina dhe enzima që mund të kthejnë një farë të vogël në një bimë të tërë.

Kur kokrra merr sinjalet e duhura, fillon një proces kompleks biokimik.

Fara fillon të mbin, shpërthen nëpër guaskën dhe dërgon filizat në ajër dhe rrënjët në tokë. Me ujë të mjaftueshëm dhe lëndë ushqyese në tokë, përfundimisht kthehet në një bimë.

Një farë e mbirë është diku midis të qenit farë dhe një bimë të plotë.

Por ka një gjë që duhet të keni parasysh: fara nuk mbin nëse kushtet nuk janë të favorshme.

7 llojet më të shëndetshme të bukës për t'i shtuar dietës tuaj
Sugjeruar për ju: 7 llojet më të shëndetshme të bukës për t'i shtuar dietës tuaj

Duke i dhënë farës sinjalet e duhura, kryesisht hidratimi (uji) dhe temperatura e duhur, ajo do të fillojë të mbijë.

Kokrrat dhe bishtajoret përmbajnë antinutrientë

Ekziston një gjë tjetër e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh: shumica e organizmave nuk duan të hahen. Drithërat dhe bishtajoret nuk bëjnë përjashtim.

Për të marrë gjenet e tyre në brezin e ardhshëm, ata duhet të mbijetojnë.

Shumica e bimëve prodhojnë kimikate për të dekurajuar kafshët që t'i hanë ato. Disa nga këto funksionojnë si antinutrientë.

Antinutrientët janë substanca që mund të parandalojnë thithjen e lëndëve ushqyese dhe të pengojnë enzimat tretëse.

Një shembull është soja. Për shkak të frenuesve të enzimave, ato janë toksike kur janë të papërpunuara.

Edhe pse shumica e drithërave dhe bishtajore janë të ngrënshëm pasi janë gatuar, gatimi nuk i eliminon të gjithë antinutrientët.

Shumë popullata jo-industriale në të gjithë botën kanë ngrënë drithëra pa probleme.

Sidoqoftë, shumica e tyre përdorën metoda tradicionale të përgatitjes si njomja, mbirja, fermentimi dhe gatimi për të zvogëluar ndjeshëm numrin e antinutrientëve.

Ndërsa antinutrientët nuk ndikojnë negativisht në shëndetin e shumicës së njerëzve, ato mund të kontribuojnë në mangësitë e vitaminave dhe mineraleve tek njerëzit që mbështeten në bishtajore ose drithëra si një bazë dietike.

Gjithashtu, mbani në mend se antinutrientët nuk janë domosdoshmërisht të pashëndetshëm. Acidi fitik, për shembull, është një antioksidant i fortë që kontribuon në efektet e dobishme shëndetësore të drithërave dhe farërave.

Sugjeruar për ju: 14 ushqime të shëndetshme me drithëra të plota (përfshirë opsionet pa gluten)

Përmbledhje: Mbirja zvogëlon nivelet e antinutrientëve në kokrra. Antinutrientët janë substanca që mund të parandalojnë thithjen e lëndëve ushqyese.

Janë kokrra të mbirura më të shëndetshme?

Mbirja, si në njomjen e kokrrave në ujë dhe lejimin e mbirjes së tyre, shkakton një numër reagimesh biokimike në kokërr.

Përfitimet e kësaj janë të dyfishta:

Si fidani rrit lëndët ushqyese

Për shkak të procesit të mbirjes, buka Ezekiel mund të përmbajë më shumë nga disa lëndë ushqyese vitale.

Studimet tregojnë se mbirja e kokrrave rrit përmbajtjen e tyre të lizinës.

Lisina është një aminoacid që shumë bimë e përmbajnë në sasi të vogla. Rritja e niveleve të saj përmes mbirjes rrit vlerën ushqyese të drithërave dhe farërave në mënyrë të konsiderueshme.

Gjithashtu, kombinimi i drithërave (gruri, meli, elbi dhe spelja) me bishtajoret (soja dhe thjerrëzat) mund të përmirësojë disi cilësinë e proteinave.

Studimet gjithashtu tregojnë se mbirja e grurit mund të çojë në rritje të konsiderueshme të fibrave të tretshme, folatit, vitaminës C, vitaminës E dhe beta-karotenit.

Mbirja gjithashtu thyen pjesërisht niseshtën, pasi fara përdor energjinë në niseshte për të nxitur procesin e mbirjes. Për këtë arsye, kokrrat e mbjella kanë pak më pak karbohidrate.

Duke mbirë farat, buka e Ezekielit duhet të jetë më ushqyese se shumica e llojeve të tjera të bukës.

Përmbledhje: Mbirja rrit nivelet e ushqyesve dhe disponueshmërinë në kokrra dhe fara.

Se si mbirja zvogëlon antinutrientët

Kokrrat e mbjella gjithashtu kanë një numër më të ulët të antinutrientëve, të cilët janë substanca që pengojnë thithjen e mineraleve:

Një përfitim tjetër i mbirjes është se zvogëlon sasinë e glutenit, një proteinë ndaj së cilës shumë njerëz janë intolerantë dhe që gjendet në grurë, magji, thekër dhe elb.

Sugjeruar për ju: 10 mënyra të shëndetshme për të zëvendësuar bukën konvencionale të grurit

Për shkak të zvogëlimit të antinutrientëve, buka e Ezekielit mund të sigurojë një numër më të madh të lëndëve ushqyese sesa buka e bërë nga drithërat që nuk kanë mbirë.

Përmbledhje: Mbirja zvogëlon nivelet e acidit fitik dhe frenuesit e enzimave. Këta antinutrientë zvogëlojnë thithjen e lëndëve ushqyese nga kokrrat dhe farat.

Përmbledhje

Buka Ezekiel është në dispozicion në shumë supermarkete dhe dyqane të ushqimit të shëndetshëm. Ju gjithashtu mund ta bëni vetë duke ndjekur një nga shumë recetat e disponueshme në internet.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani në mend se gruri është ende përbërësi numër një në bukën e Ezekielit.

Edhe pse filizat mund të ulin pak nivelet e glutenit, njerëzit me intolerancë ndaj glutenit duhet të shmangin bukën Ezekiel dhe llojet e tjera të bukës së mbirë që përmbajnë grurë, elb ose thekër.

Nëse nuk jeni të ndjeshëm ndaj glutenit dhe jo në një dietë të kufizuar nga karbohidratet, atëherë buka Ezekiel mund të jetë një zgjedhje më e shëndetshme.

Certainlyshtë sigurisht shumë më mirë se 99% e bukëve në raftet e dyqaneve, të cilat zakonisht janë bërë nga gruri i rafinuar dhe shpesh përmbajnë shumë sheqer.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Bukë Ezekiel”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt