🍅 3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani
Sugjeruar për ju: A janë thjerrëzat miqësore me keto?
Lexoni tani →

A janë domatet miqësore me keto?

Domate në keto: Po ose jo?

Një dietë ketogjenike kërkon që ju të kufizoni rreptësisht marrjen e të gjitha ushqimeve të pasura me karbohidrate, duke përfshirë shumicën e frutave. Ky artikull diskuton se si janë me të vërtetë domatet keto-miqësore.

Keto
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
A janë domatet miqësore me keto?
Përditësuar së fundi më Shkurt 17, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Korrik 13, 2022.

Dieta ketogjenike është një dietë me yndyrë të lartë që kufizon në mënyrë drastike marrjen e karbohidrateve në rreth 50 gram në ditë.

Për ta arritur këtë, dieta kërkon që ju të ndaloni ose të kufizoni rreptësisht marrjen e ushqimeve të pasura me karbohidrate, duke përfshirë drithërat, bishtajoret, perimet me niseshte dhe frutat.

Megjithëse domatet zakonisht konsiderohen si një perime, ato janë botanikisht një frut, duke bërë që disa të pyesin nëse mund të përfshihen në dietën ketogjenike.

Ky artikull diskuton se si janë me të vërtetë domatet keto-miqësore.

Si të arrihet ketoza në një dietë ketogjenike

Dieta ketogjenike është krijuar për të vendosur trupin tuaj në ketozë, një gjendje metabolike në të cilën trupi juaj fillon të djegë yndyrën për energji dhe të prodhojë ketone si një nënprodukt.

Një dietë ketogjenike përdoret më së shpeshti për të reduktuar krizat te njerëzit me epilepsi. Megjithatë, ajo ka qenë gjithashtu e lidhur me një sërë përfitimesh shtesë shëndetësore, duke përfshirë humbjen e peshës, përmirësimin e kontrollit të sheqerit në gjak dhe ndoshta edhe një zemër më të shëndetshme.

Për të arritur ketozën, trupi juaj duhet të kalojë nga përdorimi i karbohidrateve në përdorimin e yndyrës si burimin kryesor të karburantit. Për ta bërë këtë të mundur, marrja ditore e karbohidrateve duhet të bjerë në më pak se 5-10% të kalorive tuaja ditore, duke shtuar zakonisht deri në më pak se 50 gram karbohidrate në ditë.

Në varësi të llojit të dietës ketogjenike që ndiqni, ulja e kalorive kompensohet pjesërisht nga një rritje e marrjes së kalorive nga yndyra ose yndyra së bashku me proteinat.

Frutat, si mollët dhe dardhat, përmbajnë rreth 20-25 gram karbohidrate për racion. Kjo i grupon ato me ushqime të tjera të pasura me karbohidrate, të tilla si drithërat, bishtajoret, perimet me niseshte dhe ushqimet me sheqer - të gjitha këto janë të kufizuara në një dietë ketogjenike.

Përmbledhje: Një dietë ketogjenike është krijuar për t'ju lejuar të arrini ketozë. Që kjo të ndodhë, duhet të kufizoni rreptësisht marrjen e ushqimeve të pasura me karbohidrate, përfshirë frutat.

Domatet janë të ndryshme nga frutat e tjera

Në aspektin botanik, domatet konsiderohen si një frut. Megjithatë, ndryshe nga frutat e tjera, ato konsiderohen miqësore me keto.

A janë thjerrëzat miqësore me keto?
Sugjeruar për ju: A janë thjerrëzat miqësore me keto?

Kjo për shkak se domatet përmbajnë rreth 2-3 gram karbohidrate neto për 3,5 ons (100 gram) - ose deri në 10 herë më pak karbohidrate neto se shumica e frutave - pavarësisht nga shumëllojshmëria e tyre.

Karbohidratet neto llogariten duke marrë përmbajtjen e karbohidrateve të ushqimit dhe duke zbritur përmbajtjen e fibrave të tij.

Prandaj, domatet janë shumë më të lehta për t'u përshtatur brenda kufirit ditor të karbohidrateve sesa frutat e tjera, gjë që i bën domatet keto-miqësore. E njëjta gjë mund të thuhet për fruta të tjera me pak karbohidrate, duke përfshirë kungull i njomë, speca, patëllxhan, kastravecat dhe avokado.

Përveç përmbajtjes së tyre të ulët të karbohidrateve, domatet janë të pasura me fibra dhe përmbajnë një sërë përbërjesh bimore të dobishme, të cilat mund të mungojnë në një dietë të rreptë ketogjenike. Ka edhe dy arsye të tjera për t'i përfshirë ato në dietën tuaj keto.

Përmbledhje: Edhe pse teknikisht konsiderohet një frut, domatet përmbajnë shumë më pak karbohidrate se frutat e tjera. Prandaj, ato konsiderohen miqësore me keto, ndërsa shumica e frutave të tjerë nuk janë.

Jo të gjitha ushqimet me bazë domate janë keto-miqësore

Megjithëse domatet e papërpunuara konsiderohen miqësore me keto, jo të gjitha produktet e domates janë.

Për shembull, shumë produkte domate të blera në dyqane, të tilla si pasta e domates, salca e domates, salsa, lëngu i domates dhe madje edhe domatet e konservuara, përmbajnë sheqer të shtuar.

Sugjeruar për ju: Boronicat janë keto-miqësore?

Kjo rrit ndjeshëm përmbajtjen e tyre totale të karbohidrateve, duke i bërë ato më të vështira për t'u futur në një dietë ketogjenike.

Prandaj, sigurohuni që të kontrolloni etiketën e përbërësve kur blini një produkt me bazë domate dhe shmangni ato që përmbajnë sheqer shtesë.

Domatet e thara janë një tjetër ushqim me bazë domate që mund të konsiderohet më pak miqësore me keto sesa domatet e papërpunuara.

Për shkak të përmbajtjes së tyre të ulët të ujit, ato përfundojnë me rreth 23,5 gram karbohidrate neto për filxhan (54 gram), që është dukshëm më shumë se i njëjti shërbim i domateve të papërpunuara.

Për këtë arsye, ka të ngjarë të duhet të kufizoni numrin e domateve të thara që hani ndërsa ndiqni një dietë ketogjenike.

Përmbledhje: Produktet me bazë domate, të tilla si salcat, lëngjet dhe domatet e konservuara, mund të përmbajnë sheqerna të shtuara, duke i bërë ato më pak të përshtatshme për një dietë ketogjene. Domatet e thara gjithashtu mund të konsiderohen më pak miqësore me keto sesa homologët e tyre të papërpunuar.

Përmbledhje

Një dietë ketogjenike kërkon që ju të kufizoni rreptësisht marrjen e të gjitha ushqimeve të pasura me karbohidrate, përfshirë frutat.

Edhe pse botanikisht një frut, domatet e papërpunuara konsiderohen miqësore me keto, pasi ato përmbajnë dukshëm më pak karbohidrate sesa e njëjta sasi frutash.

Nuk mund të thuhet e njëjta gjë për domatet e thara, si dhe për shumë produkte të tjera të parapaketuara me bazë domatesh, të cilat shpesh ëmbëlsohen me sheqer.

Kur jeni në dyshim, kontrolloni gjithmonë etiketën e ushqimit për të përcaktuar nëse një ushqim i caktuar përshtatet me dietën tuaj keto.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter
Ndani këtë artikull:

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A janë domatet miqësore me keto?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt