3 hapa të thjeshtë për të humbur peshë sa më shpejt që të jetë e mundur. Lexoni tani

A janë karotat keto-miqësore?

A mund të hani karota në dietën keto?

Shumë njerëz në dietë keto shpenzojnë një sasi të madhe të ndarjes së tyre të përditshme të karbohidrateve neto në perime me pak karbohidrate, por ju mund të pyesni veten nëse karotat i përshtaten faturave. Ky artikull shqyrton karbohidratet në karota, nëse ato mund të hahen në keto, dhe disa alternativa miqësore me keto.

Keto
Bazuar në dëshmi
Ky artikull bazohet në dëshmi shkencore, të shkruara nga ekspertë dhe të verifikuar nga ekspertët.
Ne shikojmë në të dy anët e argumentit dhe përpiqemi të jemi objektiv, të paanshëm dhe të ndershëm.
A janë karotat keto-miqësore?
Përditësuar së fundi më Maj 27, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Korrik 6, 2022.

Perimet pa niseshte luajnë një rol të madh në dietën keto me pak karbohidrate dhe me yndyrë të lartë.

A janë karotat keto-miqësore?

Në këtë dietë, karbohidratet neto, që është numri i karbohidrateve totale minus fibrat, përgjithësisht kufizohen në 25 gram ose më pak në ditë.

Shumë njerëz në dietë keto shpenzojnë një sasi të madhe të ndarjes së tyre të përditshme të karbohidrateve në perime me pak karbohidrate si kungull i njomë, lulelakër, avokado, brokoli dhe zarzavate sallatë.

Sidoqoftë, mund të pyesni veten nëse karotat janë të përshtatshme për t'u ngrënë në dietën keto.

Ky artikull shqyrton karbohidratet në karota, nëse ato mund të hahen në keto dhe disa alternativa miqësore me keto.

Në këtë artikull

Karbohidratet e karotave

Karotat konsiderohen si perime me rrënjë, sepse vetë karota është rrënja e bimës së karotës. Nga ana tjetër, disa perime me rrënjë si patatet janë zhardhokët ose vendi i ruajtjes për sheqerin natyral të bimës.

Për shkak se karotat janë rrënjë, ato kanë më pak sheqer dhe karbohidrate sesa perimet me zhardhok si patatet.

Një karotë e papërpunuar mesatare (61 gram) siguron:

Për më tepër, 1 filxhan (122 gram) karota të papërpunuara të prera në feta përmban:

Ndërsa karotat nuk janë aq të ulëta në karbohidrate sa perimet me gjethe jeshile si marule ose spinaqi, ato nuk janë aq të larta në karbohidrate sa shumë perime të tjera me rrënjë.

Përmbledhje: Karotat e papërpunuara përmbajnë 9 gram karbohidrate neto për filxhan (122 gram). Megjithëse ato nuk janë aq të larta në niseshte sa perimet e tjera me rrënjë, ato janë akoma më të larta në karbohidrate sesa shumë perime jo niseshte.

A mund të hahen karotat në keto?

Siç mund ta shihni nga përmbajtja ushqyese e karotave, ato mund të hahen në sasi të vogla në një dietë keto.

Sidoqoftë, do t'ju duhet t'i përmbaheni një pjese të arsyeshme. Me 1 filxhan (122 gram) karrota që përmban 9 gram karbohidrate neto, një porcion i vetëm mund të përdorë gati gjysmën e karbohidrateve tuaja neto për ditën nëse synoni një shpërndarje standarde prej 25 gram karbohidrate neto në ditë.

Janë shqeme keto-miqësore?
Sugjeruar për ju: Janë shqeme keto-miqësore?

Metoda e gatimit të karotave nuk ndikon ndjeshëm në përmbajtjen e tyre të karbohidrateve, kështu që ato mund të përfshihen të papërpunuara ose të gatuara në pjesë të arsyeshme në dietën keto.

Përmbledhje: Karotat mund të jenë pjesë e një diete keto. Megjithatë, duke pasur parasysh se ato përmbajnë sasi të moderuar të karbohidrateve, do t'ju duhet të kufizoni rreptësisht madhësinë e porcionit tuaj.

Alternativat e karotës

Më poshtë janë disa perime me pak karbohidrate për t'i ngrënë të papërpunuara ose për t'i përdorur në receta në vend të karotave:

Ashtu si karotat, secila prej këtyre perimeve mund të hahet e papërpunuar ose të shtohet në receta.

Përmbledhje: Disa zëvendësues me pak karbohidrate për karotat përfshijnë selinon, brokolin dhe lulelakrën. Këto perime mund të hahen të papërpunuara ose të gatuara, duke i bërë ato alternativa të drejta ndaj karotave të papërpunuara ose të gatuara.

Përmbledhje

Karotat mund të hahen në keto, por mund të jetë e vështirë t'i përfshini ato rregullisht ose në sasi të mëdha, pasi ato përmbajnë një sasi të mjaftueshme të karbohidrateve.

Disa alternativa më pak niseshte për të shijuar të papërpunuara ose të gatuara përfshijnë selinon, brokolin dhe lulelakrën.

Sugjeruar për ju: Boronicat janë keto-miqësore?

Thënë kështu, kur bëhet fjalë për marrjen e ushqimit adekuat me keto, karotat janë një burim i rëndësishëm i vitaminës A, e cila është e rëndësishme për shëndetin e lëkurës, flokëve dhe syve, duke siguruar dukshëm më shumë vitaminë A për filxhan sesa selino ose brokoli.

Mos harroni të përmbaheni në një pjesë të vogël të karotave kur jeni duke i shijuar ato në keto dhe konsumoni një shumëllojshmëri perimesh për të përmbushur nevojat tuaja ushqyese.

Ndani këtë artikull: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “A janë karotat keto-miqësore?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Temat

Shfletoni të gjithë artikujt