3 jednoduché kroky, jak zhubnout co nejrychleji. Přečtěte si hned

Košer potraviny

Vše, co potřebujete vědět o košer potravinách

“"Košer" označuje potraviny, které jsou v souladu s tradičním židovským právem. Tento článek se zabývá košer stravou, včetně jejích potravin a pravidel.

Na základě důkazů
Tento článek je založen na vědeckých důkazech, napsaných odborníky a ověřených odborníky.
Díváme se na obě strany argumentu a snažíme se být objektivní, nezaujatí a upřímní.
Košer potraviny: Vše, co potřebujete vědět
Naposledy aktualizováno 14. duben, 2023 a naposledy přezkoumáno odborníkem 5. červen, 2022.

““Košer” je termín používaný pro označení potravin, které splňují přísné stravovací normy tradičního židovského práva.

Košer potraviny: Vše, co potřebujete vědět

Pro mnoho Židů je dodržování košer víc než jen zdraví nebo bezpečnost potravin. Jde o úctu a dodržování náboženské tradice.

Ne všechny židovské komunity však dodržují přísná košer pravidla. Někteří jedinci se mohou rozhodnout dodržovat jen některá pravidla - nebo žádná.

V tomto článku se dozvíte, co znamená slovo “košer”, nastíníme hlavní stravovací zásady a uvedeme požadavky, které musí potraviny splňovat, aby byly považovány za košer.

Obsah

Co znamená “košer”?

Anglické slovo “košer” je odvozeno z hebrejského kořene “kašér”, což znamená “čistý, správný nebo vhodný ke konzumaci”.”.

Zákony, které tvoří základ košer stravování, se souhrnně nazývají “kašrut” a jsou obsaženy v Tóře, židovské knize posvátných textů. Pokyny k praktickému uplatňování těchto zákonů se předávají ústní tradicí.

Košer stravovací zákony jsou komplexní a poskytují pevný rámec pravidel, která nejen určují, které potraviny jsou povoleny a které zakázány, ale také nařizují, jak musí být povolené potraviny před konzumací vyráběny, zpracovávány a připravovány.

Shrnutí: “Košer” je termín používaný pro označení potravin, které splňují dietní pravidla stanovená tradičním židovským právem. Tyto zákony určují, které potraviny se mohou konzumovat a jak musí být vyrobeny, zpracovány a připraveny.

Některé kombinace potravin jsou přísně zakázány.

Některé z hlavních košer stravovacích směrnic zakazují určité kombinace potravin - zejména kombinace masa a mléčných výrobků.

Existují tři hlavní kategorie košer potravin:

Podle košer tradice nesmí být žádná potravina zařazená do kategorie masa nikdy podávána nebo konzumována ve stejném jídle jako mléčný výrobek.

Jaký je rozdíl mezi veganem a bez mléčných výrobků?
Doporučené čtení: Jaký je rozdíl mezi veganem a bez mléčných výrobků?

Kromě toho musí být veškeré nádobí a vybavení používané ke zpracování a čištění masa a mléčných výrobků oddělené - dokonce i dřezy, ve kterých se myjí.

Po konzumaci masa je nutné počkat určitou dobu, než začnete konzumovat jakýkoli mléčný výrobek. Konkrétní doba se u různých židovských zvyků liší, ale obvykle se pohybuje mezi 1 a 6 hodinami.

Pareve potraviny jsou považovány za neutrální a lze je konzumovat vedle masa nebo mléčných výrobků.

Pokud se však pareve potravina připravuje nebo zpracovává na zařízeních používaných ke zpracování masa nebo mléčných výrobků, je překlasifikována na maso nebo mléčné výrobky.

Shrnutí: Košer směrnice přísně zakazují kombinování jakéhokoli masa a mléčných výrobků. To také znamená, že veškeré nádobí a vybavení používané k přípravě masa a mléčných výrobků musí být vždy oddělené.

Povoleny jsou pouze některé živočišné produkty

Mnoho košer pravidel se týká potravin živočišného původu a způsobů jejich porážky a přípravy.

Mléčné výrobky se považují za samostatnou jednotku a nikdy by se neměly konzumovat nebo připravovat společně s masem nebo masnými výrobky.

Ryby a vejce jsou považovány za pareve a mají také svá vlastní pravidla.

Maso (fleishig)

Termín “maso” v košer kontextu obecně označuje jedlé maso určitých druhů savců a drůbeže, stejně jako všechny výrobky z nich, jako je vývar, omáčka a kosti.

Doporučené čtení: Jsou vejce považována za mléčný výrobek?

Podle židovského práva musí maso splňovat následující kritéria, aby bylo považováno za košer.:

Následující druhy masa a masných výrobků nejsou považovány za košer.:

Mléčné výrobky (milchig)

Mléčné výrobky, jako je mléko, sýr, máslo a jogurt, jsou povoleny, ale aby byly považovány za košer, musí splňovat zvláštní pravidla.:

Ryby a vejce (pareve)

Ačkoli pro každou z nich platí samostatná pravidla, ryby i vejce jsou klasifikovány jako pareve neboli neutrální, což znamená, že neobsahují mléko ani maso.

Ryby jsou považovány za košer pouze tehdy, pokud pocházejí ze zvířat, která mají ploutve a šupiny, jako je tuňák, losos, halibut nebo makrela.

Doporučené čtení: Mohou vegani jíst bagely?

Živočichové žijící ve vodě, kteří nemají tyto fyzické znaky, jako jsou krevety, krabi, ústřice, humři a další druhy měkkýšů, nejsou povoleni.

Na rozdíl od košer masa nevyžadují ryby pro svou přípravu samostatné nádobí a mohou se jíst společně s masem nebo mléčnými výrobky.

Vejce pocházející z košer drůbeže nebo ryb jsou povolena, pokud v nich nejsou stopy krve. To znamená, že každé vejce musí být zkontrolováno zvlášť.

Stejně jako ryby se vejce mohou konzumovat vedle masa nebo mléčných výrobků.

Shrnutí: Košer směrnice omezují konzumaci potravin živočišného původu na určitá zvířata a kusy masa, které jsou poraženy a připraveny určitým způsobem.

Pokyny pro potraviny rostlinného původu

Stejně jako ryby a vejce jsou i potraviny rostlinného původu považovány za pareve neboli neutrální, což znamená, že neobsahují maso ani mléčné výrobky a lze je konzumovat s oběma těmito skupinami potravin.

Tyto potraviny mají také svá vlastní košer pravidla, zejména pokud jde o způsob jejich zpracování, i když jsou o něco méně přísná než pravidla pro maso a mléčné výrobky.

Obiloviny a chléb

Obiloviny a obilné potraviny jsou v nejčistší podobě považovány za košer. Určité způsoby zpracování je však nakonec mohou považovat za nekosher.

Zpracované obilné výrobky, jako je chléb, nemusí být košer v důsledku zařízení, na kterém se zpracovávají, nebo použitých přísad.

Některé druhy chleba běžně obsahují oleje nebo ztužený tuk. Pokud je použito zkrácení živočišného původu, chléb nemusí být považován za košer.

Pokud jsou pečicí formy nebo jiné vybavení vymazány živočišnými tuky nebo jsou jinak použity k přípravě jakéhokoli pokrmu obsahujícího maso nebo mléko, konečný produkt již není košer.

Vzhledem k tomu, že tyto způsoby zpracování nejsou obvykle uváděny na standardní etiketě s výživovými údaji nebo složkami, musí být chléb a další obilné výrobky certifikovány jako košer, aby bylo zajištěno, že potravina splňuje všechny příslušné směrnice.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou stejně jako obiloviny košer v nezpracované podobě.

Protože však hmyz není košer, musí být čerstvé ovoce a zelenina před prodejem nebo konzumací zkontrolovány na přítomnost hmyzu nebo larev.

Kromě toho nejsou košer ani ovocné a zeleninové výrobky, které se vyrábějí na nekošer zařízení, jako například vše, co zpracovává mléko a maso.

Doporučené čtení: Jsou oves a ovesné vločky bezlepkové?

Ořechy, semena a oleje

Obecně platí, že ořechy, semena a oleje z nich jsou košer.

Složité zpracování těchto potravin je však často činí nekošer v důsledku křížové kontaminace zařízení, které se používá také ke zpracování masa a/nebo mléčných výrobků.

Mnoho rostlinných olejů a olejů ze semen prochází několika složitými kroky, než jsou považovány za jedlé. Každý z těchto kroků musí být pečlivě sledován, aby bylo zajištěno dodržování košer směrnic.

Chcete-li si být zcela jisti, že oleje, které používáte, jsou košer, je nejlepší zkontrolovat certifikaci na etiketě.

Víno

Stejně jako potraviny musí být i víno vyrobeno z košer zařízení a surovin, aby bylo považováno za košer. Patří sem všechny nástroje použité ke sklizni a přípravě hroznů ke kvašení.

Protože je však víno významné při mnoha židovských náboženských příležitostech, platí pro něj přísnější pravidla.

Celý proces výroby košer vína musí provádět a dohlížet na něj praktikující Židé. V opačném případě nemůže být víno považováno za košer.

Shrnutí: Většina rostlinných potravin je považována za košer. Tento status však mohou ztratit, pokud jsou zpracovávány nebo připravovány pomocí nekosher zařízení.

Během svátku Pesach platí jiná pravidla

Během náboženského svátku Pesach platí další košer dietní omezení.

Ačkoli existují určité rozdíly v dodržování pesachových dietních zásad, tradičně jsou zakázány všechny kvašené obilné výrobky.

Tyto potraviny se souhrnně označují jako “chamec” a patří mezi ně následující obiloviny.:

Některá z těchto zrn mohou být povolena, pokud nebyla v kontaktu s vlhkostí déle než 18 minut a neobsahují žádné přidané kvašáky, jako jsou kvasnice.

Proto se maces, druh nekvašeného chleba, nepovažuje za chamec, i když se tradičně vyrábí z pšenice.

Shrnutí: Během svátku Pesach jsou zakázány všechny kvašené obilné produkty. Nekvašený chléb, například macesy, je však povolen.

Jak certifikace funguje?

Kvůli složitým moderním postupům výroby potravin může být velmi náročné zajistit, aby potraviny, které jíte, byly košer.

Co je to lepek? Běžné potraviny, stavy a další informace
Doporučené čtení: Co je to lepek? Běžné potraviny, stavy a další informace

Proto jsou zavedeny systémy pro certifikaci konkrétních potravinářských výrobků.

Potraviny s certifikátem košer jsou na obalu označeny štítkem, který potvrzuje, že splňují všechny požadavky.

Existují desítky různých košer značek, z nichž mnohé pocházejí od různých certifikačních organizací. Pokud je potravina certifikována pro Pesach, je to uvedeno na samostatné etiketě. Na etiketách může být také uvedeno, zda se jedná o mléčnou, masnou nebo pareve potravinu.

Pokud se snažíte dodržovat košer stravovací zásady, je nejlepší vybírat pouze potraviny s těmito označeními, abyste náhodou nesnědli něco nekošer.

Shrnutí: Pokud dodržujete košer pravidla, nezapomeňte se při nakupování podívat na příslušné etikety. Košer potraviny jsou často opatřeny certifikátem, který zaručuje, že splnily všechny požadavky.

Souhrn

““Košer” označuje židovský dietní rámec pro přípravu, zpracování a konzumaci potravin.

Ačkoli existují různé varianty, většina směrnic zakazuje kombinovat maso a mléčné výrobky a povoluje jíst pouze některá zvířata.

Potraviny, které se nepovažují za maso nebo mléčné výrobky, jsou obecně přijatelné, pokud jsou vyrobeny pomocí košer zařízení a postupů.

Během náboženských svátků mohou být zavedena další pravidla.

Vzhledem ke složitosti moderní výroby potravin může být obtížné zjistit, zda jsou mnohé zpracované potraviny košer. Abyste se vyhnuli případným omylům, vždy se podívejte na etikety s košer certifikací.

Sdílejte tento článek: Facebook Pinterest WhatsApp Twitter / X Email
Podíl

Další články, které by se vám mohly líbit

Lidé, kteří čtou “Košer potraviny: Vše, co potřebujete vědět”, také milují tyto články:

Témata

Procházet všechny články